Na Blatensku by měl konec světa ohlásit trpaslík. Jedná se o menhir Dobšický mužík

25. leden 2017
Česko – země neznámá

Velký krach, tepelná smrt vesmíru nebo třeba troubení andělů na polnice. Konec světa si lidé představovali a představují různě, v závislosti na epoše a kultuře. A tak ani nepřekvapí, že v malebných jižních Čechách nedaleko Blatné se podle všeho odehraje konec světa tak nějak podomácku. Ohlásí ho totiž trpaslík.

V hlubokých lesích mezi vesnicemi Drahenický Málkov, Dobšice a Paračov se nachází zajímavý žulový útvar. Říká se mu Dobšický mužík a někteří záhadologové ho dokonce považují za menhir. Pravdou je, že neobvykle vztyčený kámen přitahoval pozornost lidí od nepaměti, i když jeho poloha a tvar je nejspíš dílem přírody.

Když na kámen pod určitým úhlem dopadnou sluneční paprsky, vytvoří se na jeho povrchu hrou světla a stínů obraz trpaslíka. Tato hříčka dala vzniknout pověsti, že se kamenný pidimužík každý rok o několik centimetrů posune blíž k Dobšicím. Až k nim dorazí, nastane konec světa. Snad proto Dobšického mužíka v minulosti kdosi povalil.

Před časem ho ale znovu vztyčil spolek místních nadšenců, který si říká Menhirostav. Zvláštní útvar se tak opět mohl vydat na svou apokalyptickou pouť. Jelikož mu po lesních cestách do Dobšic zbývají zhruba čtyři kilometry, konec světa zatím nehrozí.

K Dobšickému mužíkovi vede pohodlná lesní cesta

K Dobšickému mužíku nejlépe dojdete z místní části Drahenického Málkova, nazvané Starý Dvůr. Výchozí cesty značí shodou náhod také vztyčené kameny - jeden má na sobě vytesanou rudou hvězdu, druhý symboly EU. Trasa ale nijak značená není, je proto dobré vybavit se mapou nebo navigací. Samotný kámen je na dohled od lesní cesty a je označený cedulkou.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.