Na baseballovém hřišti v Třebíči vznikla 416 metrů dlouhá ledová dráha

25. leden 2017
Česko – země neznámá

Třeskuté mrazy, které letos panují, uzavřely rybníky silnou vrstvou ledu. Brusle tak mnohde vytáhli i ti, které nebaví organizované bruslení na zimních stadionech. Kdo se ale přece jen na rybník bojí, anebo v místě jeho bydliště přírodní led chybí, může vyzkoušet ledovou dráhu na hřišti třebíčského baseballového klubu Nuclears. Okruh měří 416 metrů.

„Pro nás pro baseballisty je teď zimní spánek, ale protože jsme sportovci, chceme něco dělat,“ říká předseda klubu Nuclears Jan Urbánek. Nápad pozvat do areálu Na Hvězdě bruslaře má i historické kořeny. „Celá lokalita se jmenuje Vídeňský rybník. Já si to pamatuji jako dítě,“ říká Jan Urbánek a vzpomíná, jak na něj chodil bruslit s babičkou.

Voda je dnes ukrytá pod stadionem a sportovci s ní v sezóně kropí trávník. A v zimě se nabízí využití k výrobě ledové plochy. Stříkání hadicemi se neosvědčilo, a tak sportovci zapojili selský rozum a sami si vytvořili jakousi vodní rolbu.

Je to vlastně upravené dodávkové auto, ve kterém je naložená plastová nádrž s tisíci litry vody. Na nádrž je pak napojená sestava trubek. Jeden z členů klubu sedí na stoličce v nákladním prostoru auta a pokropenou plochu ještě uhlazuje starým kobercem. Jde o zařízení vyrobené doslova na koleně, ale plně funkční.

Vrstva ledu je zpočátku silná jen dva centimetry, ale s dalšími mrazivými dny zesiluje. Na třebíčské dráze není určený směr jízdy, ale sami bruslaři si zvykli jezdit proti směru hodinových ručiček.

Ledová plocha po probrusleném víkendu

V areálu třebíčského stadionu se nachází restaurace a baseballová střídačka se proměnila v místo, kde si návštěvníci mohou nazout brusle a rovnou vyrazit na led. Klub dokonce do budoucna uvažuje o službě broušení bruslí. Pro veřejnost je ledová dráha na stadionu otevřená každý den od 9 do 19 hodin, a to za opravdu symbolické celodenní vstupné. Podmínkou bruslení je ale samozřejmě mráz.

Více informací najdete na: www.nuclears.cz.

Spustit audio