Muzeum železné opony ve Valticích mapuje historii střežení státní hranice v době totality

13. září 2023

Železná opona. Tak se nazývala neprostupná hranice mezi východním a západním blokem za dob studené války v letech 1947 a 1991. Muzeum železné opony v jihomoravských Valticích se věnuje zejména období mezi lety 1951 až 1989. Mapuje výstroj a výzbroj pohraniční stráže, k vidění jsou dobové uniformy i originál ostnatého drátu.

Muzeum železné opony je prvním svého druhu v České republice. Autoři si kladou za cíl co nejautentičtější prezentaci situace na státní hranici ve 20. století, bez zbytečných ideologických nánosů. Muzeum se nachází jen několik set metrů od státní hranice s Rakouskem, nedaleko kolonády Reistna, která je jedním ze saletů Lednicko-valtického areálu. Ta byla za dob totality nepřístupná, protože už spadala do kontrolovaného hraničního pásma.

V muzeu návštěvníci uvidí vývoj uniforem pohraničníků od roku 1945 po rok 1989, dále pak vysílačky, zbraně a další vybavení i originál klubka ostnatého drátu. Je tu také instalovaná část hraničního oplocení z ostnatého drátu, ve kterém bývalo vysoké napětí. To mělo při pokusu o překonání plotu narušitele na místě usmrtit.

Výstroj a výzbroj pohraničníků s originálem klubka ostnatého drátu

Obětem železné opony je věnována jedna ze stěn. Nejde ale jen o civilisty, kteří zemřeli při pokusu o překonání hranice, ale také například o členy pohraniční stráže, kteří se nedopatřením přiblížili k elektrickému plotu a přišli o život. V suterénu muzea je pak umístěna expozice věnovaná služebním psům.

Návštěvník může nahlédnout i do takzvané "trucovny politruka". Zadržený kontraband totiž často končil právě v rukou vojáků z povolání, kteří si jej s oblibou ponechávali. Zejména alkoholem ze západu se pak opájeli při různých oslavách.

Výbava jedné z prvních služeben z období 50. let

Muzejníci se zaměřili i na vybavení služeben v počátcích železné opony a před jejím pádem. Na jednom místě tak lze spatřit stůl s telegrafem a psacím strojem a naproti pak první počítače z 90. let.

Návštěvnická sezóna začíná obvykle na Velikonoce, do prázdnin bývá otevřeno o víkendech, během prázdnin a v září každý den a během října a listopadu opět o víkendech a svátcích. Muzeum je snadno dostupné autem i na kole. Přímo před budovou je zastávka autobusu Valtice-celnice.

Spustit audio