Muzeum v Karlových Varech opět otevřelo pro veřejnost

6. květen 2021 10:00

Muzea a galerie v sedmi regionech České republiky jsou po několika měsících znovu přístupná veřejnosti. Umožnilo to rozvolnění vládních opatření, která platí kvůli koronaviru. Muzea se otevírají i v Karlovarském kraji, po dlouhé pauze přivítalo návštěvníky i muzeum v Karlových Varech.

„Já jsem ještě neviděl tu expozici od roku 2017, nebo kdy to otvírali. Tak jsme se přišli konečně podívat, už jsem se těšil. Já jsem dlouho čekala, až se znovu otevře. Sice už jsem tu kdysi byla, ale využila jsem příležitosti znovu navštívit toto nádherné muzeu,“ říkají první návštěvníci Mirka a Daniel.

Vedení muzea se o možnosti otevření dozvědělo minulý týden. „Přípravy byly velice jednoduché. Místnosti a veškeré prostory se vydezinfikovaly i uklidily. Pak ještě proběhla kontrola,“ popisuje ředitelka muzea Dominika Kožešníková.  

Návštěvníci podle ní musí při prohlídce dodržovat už zavedená pravidla, jako je dezinfekce rukou nebo nošení roušek či respirátorů. Vedle toho ale platí i nová opatření.

„Návštěvníci nebudou prováděni hromadnými prohlídkami a naši průvodci bohužel nemohou provázet po expozici,“ doplňuje Kožešníková.

Po zkušenostech s loňským rozvolňováním neočekává muzeum v prvních dnech vysokou návštěvnost. I proto dočasně omezilo počet zaměstnanců.

Muzeum aktuálně nabízí všem návštěvníkům stálou expozici. Přes léto pak jeho vedení chystá i tematické prohlídky, například z oblasti filmu. Podobně jako minulý rok bude v omezené podobě fungovat bezplatné vstupné, a to například jen na jeden den v týdnu.

autoři: Dominik Hron , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio