Muzeum patologie v Opavě představuje lidské tělo i důsledky vad a nemocí

26. leden 2017
Česko – země neznámá

Zaprášené plíce, cirhotická játra i 100 let staré tetování ukazuje Muzeum patologie, které má letitou historii ve Slezské nemocnici v Opavě. Navíc jde o jediné, široké veřejnosti přístupné Muzeum patologie, kde návštěvníkům exponáty představují sami odborníci – tedy lékaři patologové.

O vznik Muzea patologie se zasloužil zakladatel opavské prosektury prof. MUDr. Alois Materna (1876-1965). Rodák ze Štýrska a absolvent medicíny na tamní univerzitě se stal roku 1910 soukromým docentem pro patologickou anatomii. Rok nato přišel do Opavy, s níž už dříve udržoval styky, dohlížet na budování pracoviště patologie. Řídil ho až do roku 1945 ve funkci zemského prosektora a soudního lékaře.

Muzeum patologie začal profesor Alois Materna budovat hned po svém příchodu do Opavy v roce 1911. V rámci nemocnic je muzeum tohoto typu a zaměření v České republice ojedinělé. Obdobné sbírky tekutinových preparátů jsou součástí lékařských fakult, ale nikde jinde si je nemůže prohlédnout široká veřejnost.

Připravené jsou stovky rozmanitých preparátů patologicky změněných orgánů – od kostěných preparátů, přes zhoubné i nezhoubné nádory, nemoci orgánů a tkání, až po ukázky vrozených vývojových vad. Všechny preparáty si návštěvník může zblízka prohlédnout zakonzervované formaldehydem ve skleněných nádobách.

Kromě nich jsou v expozici k vidění i knihy zemřelých, historické publikace, sklíčka, bločky, diapozitivy a nástroje, bez kterých se patolog při své každodenní práci neobejde. Zakladatel sbírku rozšiřoval po celých 49 let působení ve Slezské nemocnici.

V současnosti Muzeum patologie představuje dochovanou část původní sbírky. V roce 2015 došlo k revitalizaci tekutinových preparátů postižených vysycháním, na které Slezská nemocnice spolupracovala s Konzervátorským centrem FPF Slezské univerzity. Expozice klade důraz jak na samotné preparáty, tak na větší přiblížení náplně a smyslu práce patologů. Ti většinu svého času tráví u mikroskopu a zkoumají tkáň živých lidí. Pomáhají tak diagnostikovat nemoci, což hraje podstatnou roli při léčbě pacientů.

Muzeum patologie se nachází v prostorách Slezské nemocnice v Opavě

Opavské Muzeum patologie zve k návštěvě každé poslední úterý v měsíci od 13:00 do 15:00 hodin. Skupina více než 5 osob si také může prohlídku objednat v jiném termínu na telefonním čísle 553 766 503.

autor: čan
Spustit audio