Mřížkový koláč s tvarohem
Pamatuji si, že se tato klasika české kuchyně prodávala v mléčných barech? Spolu s tímto koláčem si k mléku, kakau a různým mléčným koktejlům mohl každý vybrat i různé palačinky, loupáčky, koláče a koláčky, šátečky a jiné dobroty. Některé z nich se dají koupit i nyní, na jiné nostalgicky vzpomínáme. Kdo nechce jen vzpomínat, může si upéct nebo uvařit.
Suroviny na koláč:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
150 g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce
2 lžičky jedlé sody nebo 3/4 prášku do pečiva
Suroviny na náplň:
500 g měkkého tvarohu
80 g moučkového cukru
2 vejce
2 lžíce v rumu naložených rozinek
1 lžíce kandované pomerančové kůry
30 g mandlí
citrónová kůra
Postup:
Sodu promícháme s moukou, přidáme změklé máslo, cukr, vejce a proděláme. Hotové těsto necháme chvíli odpočinout.
Mezi tím připravíme tvarohovou náplň: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme tvaroh, citrónovou kůru a dobře našleháme. Je-li hmota příliš tuhá, podle uvážení ji naředíme smetanou nebo mlékem. Nakonec vmícháme rozinky, kandovanou pomerančovou kůru, oloupané a na nudličky nakrájené mandle a tuhý sníh z bílků.
Ustřihneme si pečící papír velikosti plechu či formy, kde budeme péct koláč. Ze 3/4 těsta vyválíme přímo na papíru placku, aby byla stejnoměrně vysoká. Pak ji i s papírem přeneseme na plech či formu. Na její povrch rozestřeme připravenou náplň. Ze zbylého těsta vyválíme tenké válečky a jako mřížku je naskládáme na koláč.
Pečeme při 160 °C do růžova, tj. cca 40 minut. Prochladlý koláč nakrájíme na řezy a pocukrujeme.
Příprava mřížkového koláče s tvarohem podle receptu Mirky Kuntzmannové vám trvá přibližně 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.