Moskevskou ulici v Karlových Varech aktivisté symbolicky změnili na Kyjevskou

28. únor 2022 10:35

V Karlových Varech skupina sympatizantů Ukrajiny symbolicky přelepila název ulice Moskevská na Kyjevská. Podle organizátora Ondřeje Bednáře byla akce spíše happening. Návrh na změnu názvu jedné z hlavních ulic lázeňského města se ale zřejmě dostane i na jednání zastupitelů.

„Přejmenováváme ulici, která v Karlových Varech nese dlouho název Moskevská. Přejmenováváme ji na Kyjevskou. Chceme tím vyjádřit úctu a solidaritu strašně statečným lidem, kteří teď jsou v Kyjevě pod palbou a ta palba je řízena z Moskvy. Moskevská svým jménem symbolizuje to, co na Karlových Varech dlouho leží, někdy jako přínos, ale někdy také ne. A myslím, že je důležité, abychom teď symbolicky, když tady máme Moskevskou, vyjádřili, že existují i jiná města, která zaslouží větší pozornost,“ řekl Bednář.

Přelepování tabulí s názvem ulice pojmenované po hlavním městě dnešní Ruské federace přihlížel i Vadim Lavrivský, Ukrajinec, který v Karlových Varech žije. „To, co se odehrává na Ukrajině, není válka mezi Ruskem a Ukrajinou, ale je to válka o celou Evropu. Budoucnost Evropy se teď řeší na východní hranici. Změna názvu, přelepka, že ulice Moskevská bude Kyjevská, má nejen symbolický význam, ale je to velká podpora pro všechny Ukrajince,“ uvedl Lavrivský, který v Česku žije od roku 2014 a pochází ze západní Ukrajiny. Svou vlast, jak říká, podrobně procestoval a může tak říct, že argumentace, že Putin chrání utlačované Rusy, není pravdivá.

Návrh na přejmenování ulice byl už v minulosti projednáván

Aktéři akce přelepili téměř všechny cedule Moskevské ulice. Tolerovali je i městští strážníci, kteří jen doporučili, aby přelepy s ukrajinskou vlajkou a názvem Kyjevská nepřekrývali zcela název ulice Moskevská a bylo tak možné se v ulici orientovat.

Podle mluvčího karlovarského magistrátu Jana Kopála byl návrh na přejmenování Moskevské už v minulosti projednáván. Protože jde ale o ulici, kde je velký počet obyvatel i firem, město zatím od přejmenování ustoupilo. Navíc na magistrátě města, který také sídlí na Moskevské ulici, má doručovací adresu asi 2000 lidí, kteří nemají trvalé bydliště. Ti všichni by si museli postupně vyměnit doklady, byť v případě, že by město o změně názvu rozhodlo, by za změnu dokladů neplatili.

I když by změna byla pro místní obtěžující, v úvahu by připadala i možnost ponechat nějakou přechodnou dobu, aby se lidé a firmy mohli na změnu připravit. Na sociálních sítích ale tento návrh příliš podporu nemá. Většina diskutujících jej odmítá s tím, že je to zbytečné.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio