Moser za plyn měsíčně platí tři miliony korun, zavedl několik úsporných opatření

17. leden 2023 10:35

Vysoké ceny energií jsou stále velký problém pro některé firmy v Česku. Například sklárna Moser v Karlových Varech musela kvůli drahému plynu zavést několik úsporných opatření.

Energetická krize se dál projevuje na chodech českých firem. Sklárně Moser v Karlových Varech vzrostly několikanásobně ceny za plyn, bez kterého se neobejde. Firma proto hledá další úsporná opatření, díky kterým se podaří ušetřit. Pomoct by teď mohly takzvané křemenné pánve, které umisťuje dovnitř pecí.

Oproti těm klasickým se nemusí temperovat a lépe udržují teplotu. Jsou úspornější na plyn, který je pro sklárnu zásadní. „Pánve, které jsme zakládali dřív, se musely sedm dní temperovat v peci, takže tam byla obrovská spotřeba plynu. Tyhle křemičité pánve se vkládají do pece za studena, takže vůbec nemusí temperovat. To je první šetření, u kterého se bavíme o stovkách kubíků plynu,“ vysvětlil mistr hutě Zdeněk Drobný.

Za plyn sklárna měsíčně platí zhruba tři miliony korun. To je třikrát tolik, co před rokem. Kromě investice do nových technologií změnil Moser i pracovní režim. „Snížili jsme tavbu pouze na jednu pec. Je to zhruba o třetinu nižší spotřeba. Jedeme sedm dní v týdnu, nějakou dobu tak chceme ještě vydržet. Myslíme si, že v únoru, nebo březnu se vrátíme na dvě pece,“ říká ředitel Pavel Mencl.

Zároveň si firma nechala vypracovat projekt na solární elektrárnu, který postupně začíná realizovat. Vedení v současné době vylučuje, že by kvůli drahým energiím propouštělo zaměstnance.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio

Související