Mlíčí a jikry

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Mlíčí a jikry
recept paní Margity
Mlíčí a jikry z formiček - suroviny:
500 g rybího mlíčí a jiker
1 dcl bílého vína
80 g hříbků (mražených nebo zavařených)
máslo
sůl
Postup:
Mlíčí a jikry povaříme ve víně. Uvařené rozsekáme a smícháme s předem orestovanými hříbky. Osolíme, dobře promícháme a směsí naplníme vymaštěné zapékací formičky. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Podáváme studené s tatarkou nebo s rozehřátým máslem a sekanou petrželkou.
Jikry jako matesy - suroviny :
jikry ze sladkovodních ryb
hodně soli
kolečka cibule
kvalitní olej
bobkový list, nové koření a pepř
Postup:
Jikry zbavíme obalů, zasolíme a necháme 2-4 dny odležet.
Opláchneme, nakrájíme na jednohubkové kousky a skládáme do sklenic s víčkem.
Střídáme tyto vrstvy: olej, kolečka cibule a jikry. Prokládáme kořením. Postup opakujeme až do vyčerpání surovin.
.
autor: posluchač