Miloš Škorpil: Českým dětem chybí pohyb

30. květen 2016

Miloš "Forrest" Škorpil se narodil v roce 1954 a dnes je známý hlavně jako propagátor a učitel zdravého běhání. Běhu se věnuje přes 50 let a za tu dobu už přepočteno více než čtyřikrát oběhl zeměkouli. Stal se ikonou dálkových běhů.

I přes neuvěřitelné úspěchy a výkony, které za sebou má a také slávu, kterou to přineslo, je stále skromným člověkem. Pokoře k životu ho naučily právě dlouhé běhy. Jen zastihnout ho v klidu je těžké.

Domluvit natáčení s člověkem, který buď běhá, nebo někoho učí běhat, není vůbec lehké. Naštěstí mám k běhání také blízko, a tak mi nevadilo, že si na mě Miloš Škorpil dokázal najít čas v rámci ranního běhu.

S ultramaratoncem a instruktorem běhu Miošem "Forrestem" škorpilem natočil reportáž za běhu redaktor Pavel Halla

Domluvili jsme se, že budu v Sokolově, kde teď Miloš Škorpil bydlí, v půl osmé ráno. Přivstal jsem si a z Plzně vyrazil tak, abych byl na místě našeho setkání včas. Převlékl jsem se do běžeckého a se srdcem až někde v krku sledoval hodinky.

Najednou se v dálce na chodníku objevila přibližující se běžící postava, před kterou vláli dva psi. Pan Miloš mě přivítal s úsměvem od ucha k uchu. Adonis a Chagall, jména dvou chrtů, jak jsem se následně dozvěděl, kteří dnes ráno poběží s námi.

Vyrážíme do nedalekého lesoparku. Já s mikrofonem a záznamníkem v rukou, Miloš Škorpil v zápřahu pejsků. Stejně jako on si pohyb užívají a ženou nás dopředu. Začínám klást otázky.

Přeskakujeme ty klasické typu, kolik toho má neběháno, jaká je ideální technika a jdeme na začátek příběhu. V dnešní době, kdy se běhání stalo synonymem zdravého životního stylu, pátrám po začátcích v prehistorii šedesátých let minulého století.

Červené trenýrky, tepláky a kecky

Pan Škorpil měl od mala rád pohyb. Od fotbalu se kolem deseti let zamiloval právě do běhání. Nejen na pionýrské tábory a tehdejší výbavu běžce vzpomíná s úsměvem. Kecky, v zimě tepláky a v létě červené trenýrky. Žádné funkční prádlo, GPS navigace nebo online běžecký deník.

Od té doby běhá víc než padesát let. Naběháno má přes 160 tisíc kilometrů. Srší optimismem a v hlavě se mu rodí nové a nové plány. Kromě běžecké školy, kterou vede, se chystá ozdravit české školy. Hodiny tělesné výchovy na základních školách jsou podle něj odbité.

Dětem chybí základní vztah k pohybu a líní jsou často i jejich učitelé. Připravuje proto projekt zaměřený právě na děti na školách. Nejdřív se ale zaměří na pedagogický sbor. Chuť k pohybu a zdravému běhání musí dostat do učitelů.

Exkluzivní ranní reportáž za běhu o běhu s českou ultramaratonovou legendou Milošem Škorpilem je u konce a on prostě jen běží dál.

autor: Pavel Halla
Spustit audio