Miloš Bělohlávek je historikem Chodova teprve pět let, přesto už má za sebou pořádný kus práce

15. únor 2021

Historikem Chodova na Sokolovsku je Miloš Bělohlávek. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, ve funkci je pět let. Jak říká, neměnil by. O dějiny se začal zajímat na základní škole.

Dějiny ho na základní škole natolik zaujaly, že místo dětských her rád četl různé historické knihy. „Historie mě přitahovala, dá se říct, odjakživa. Víceméně od té doby, co umím číst, jsem byl přesvědčený o tom, že budu dělat něco, co s historií nějakým stylem souvisí,“ uvedl Miloš Bělohlávek.

Dnes přednáší mimo jiné malým i dospělým posluchačům, které seznamuje s minulostí Chodova. „Chodov byl posledním místem, kterým jsem se začal zabývat. Prakticky je to několik málo let zpátky. Došlo mi, že skoro vůbec nic nevím o místě, kde žiju. To mě vedlo k tomu, že jsem si začal otevírat staré městské kroniky, jel jsem do archivu a postupně jsem začal odkrývat dějiny tak, abych je sám pro sebe mohl uchopit a prezentovat je ostatním,“ popsal historik.

Podle něj jsou přednášky pro starší ročníky možností, jak zavzpomínat. „U mladých je to naopak. Je to možnost, jak vidět Chodov úplně jinak, zjistit, že město má živou minulost, že i v tom panelovém městě pořád mohou najít místa, kde ta minulost na ně promlouvá.“

Poslechněte si celý příběh Miloše Bělohlávka:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související