Milenci v texaskách

15. květen 2023

Vzpomínáme na autora takových krásných písní jako Život je bílý dům, Den je krásný, Milenci v texaskách nebo Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě. Staly se z nich hity, napsal je inženýr ekonomie Jiří Bažant.

Milenci v texaskách, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Život je bílý dům, Den je krásný, Kdyby sis oči vyplakala nebo Chtěl bych mít kapelu – to jsou jen některé z písní, které napsal jako autor nebo spoluautor hudby Jiří Bažant.

Po maturitě na gymnáziu byl totálně nasazen v Německu, po válce studoval ekonomii a stal se inženýrem. Hudbu však nikdy nestudoval, stal se amatérským hráčem. Premiéru na gramofonových deskách měl už v roce 1945, kdy orchestr Kamila Běhounka natočil jeho skladbu Utržený knoflík. S Jiřím Maláskem později začal i komponovat, hlavně hudbu k filmům a televizním inscenacím nebo seriálům, například Ikarův pád, Nezralé maliny, Tři chlapi v chalupě, Dobrá voda nebo Dnes v jednom domě.

Napsal hudbu k téměř dvaceti filmům, přibližně 140 televizním inscenacím a seriálům a asi 140 krátkým filmům, do srdcí posluchačů vstoupil především muzikálovými filmy Starci na chmelu a Dáma na kolejích. Zámek pro Barborku, Utrpení mladého Boháčka, Můj brácha má prima bráchu nebo Jen ho nechte, ať se bojí – to jsou jen některé z filmů, ke kterým jako spoluautor napsal hudbu Jiří Bažant.

Píseň Milenci v texaskách zazněla poprvé v roce 1964 ve filmovém muzikálu Starci na chmelu, text je dílem Vratislava Blažka, hudbu jako spoluautor napsal Jiří Bažant.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.