Mezi pacienty nemocnic v Chebu a Karlových Varech roste zájem o duchovní služby

13. únor 2019 09:00

Pacienti v nemocnicích v Karlových Varech a Chebu mohou vyhledat pomoc duchovních, jejich zájem roste a nemocnice se tomu nebrání.

Naopak, lékaři i duchovní jsou zajedno v tom, že péče o duši pacientů je prakticky stejně důležitá, jako o jejich tělo. Pokud proto pacienti projeví přání setkat se s duchovním, můžou se obrátit na personál nemocnice.

Karlovarská krajská nemocnice práci duchovních plně podporuje. Podle mluvčího nemocnice Vladislava Podrackého má nemocnice seznam kontaktů na jednotlivé církve, které působí v regionu, a když pacient projeví zájem o návštěvu duchovního, tak ho kontaktuje a setkání zprostředkuje. Kromě římskokatolické církve působí v Karlovarském kraji také představitelé československé husitské církve a židovského náboženství.

V chebské nemocnici je setkání s duchovním jednoduší protože mají k dispozici nemocniční kaple. Pacientům i personálu slouží 24 hodin denně. V karlovarské nemocnici zatím podobný prostor chybí, proto se duchovní většinou setkávají s pacientem u lůžka. Podle vedení nemocnice je ale vybudování kaple v plánu.

Duchovní podpora je poskytována nejen nemocným, ale i jejich blízkým

Duchovní podporu a útěchu umí představitelé církví poskytnout nejen samotným nemocným, ale případně i jejich blízkým. Kromě nemocnic v Karlovarském kraji docházejí také například do domovů důchodců a tuto sociální službu nabízejí i ve svých vlastních zařízeních.

Představitelé církví se současně snaží pracovat i se zdravotním personálem a připravit ho na případné eventuality, například když se do nemocnice dostanou turisté ze zemí s jinými náboženskými zvyky.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio