Mezi hlavní tváře listopadových událostí roku 1989 v Karlových Varech patřil disident Jiří Kotek

18. listopad 2019

Někdejší disident Jiří Kotek patřil v listopadu 1989 mezi hlavní organizátory protestních mítinků v Karlových Varech. Jeho jméno patří v lázeňské metropoli dodnes mezi symboly revolučních změn v naší společnosti. Jiří Kotek přitom na události z doby před 30 roky vzpomíná zejména s respektem.

„Přestal jsem chodit do práce a začal organizovat demonstrace pravidelně,“ vzpomíná bývalý disident Jiří Kotek na dobu listopadových demonstrací v Karlových Varech. Sešlosti byli nejdříve velmi skromné. Postupem času narůstaly. Od samého začátku se ale odehrávaly ve stísněné ulici. Velké náměstí Družby se prý podle Jiřího Kotka na protesty nehodilo.

Karlovarské protesty se v listopadu 1989 konaly na tehdejší třídě ČSA. Dnes Třídě Tomáše Garrigua Masaryka. Lidé se později začali scházet u hotelu Thermal. Prostranství u hotelu bylo větší, bezpečnější a pro aktivity demonstrantů vhodnější.

Listopad roku 1989 byl i pro Jiřího Kotka výjimečný a přelomový. Pracoval tehdy ve dne v noci. Jak na ty okamžiky vzpomíná? Poslechněte si v rubrice Náš příběh:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio