Meteorologové opět varují před vysokými teplotami, o víkendu se ochladí

22. srpen 2023 08:55

Vlna veder v Česku pokračuje. Výstraha před vysokými teplotami platí pro celé území republiky. Ochladit by se podle meteorologů mělo až o víkendu.

Nejtepleji by mělo být na jihu Moravy, kde lidé v týdnu naměří až přes 34 stupňů. V takových vedrech hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace, je proto nutné dodržovat pitný režim a omezit fyzickou zátěž.

Meteorologové také doporučují přes poledne a odpoledne omezit pohyb na přímém slunci. Lidé by rozhodně neměli nechávat děti a zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

V polovině už by takové vedro být nemuselo. „Pomyslným vrcholem současné vlny veder by mělo být úterý, kdy se teploty dostanou na 30 až 35 stupňů Celsia. Ve středu se mírně ochladí, odpolední teploty budou mezi 27 až 32 stupni. Dalším vrcholem teplého počasí bude pátek,“ říká meteorolog Michal Žák.

Na konci pracovního týdne naměříme opět až k 35 stupňům. Ochladit by se pak mělo o víkendu. V neděli by mohlo být kolem 25 stupňů. Meteorologové taky od pátku čekají déšť.

autor: nkr
Spustit audio