Město Cheb nabízí byty, které si lidé musí sami opravit

7. březen 2019 09:30

O nájemní byty je v Chebu velký zájem. Volných ale město moc nemá. Přišlo proto s dalším řešením. Tím jsou byty, které si zájemci musí sami opravit.

Pokud na to lidé přistoupí, nabízí jim radnice například nižší cenu za nájem. Takových bytů, které potřebují rekonstrukci, eviduje Cheb asi šedesát. Část z nich proto nabízí zájemcům, kteří si prostory sami opraví. Jedná se zpravidla o větší byty, do kterých je nutné investovat často i více než 200 tisíc korun. Je v nich zapotřebí opravit omítky, podlahy, koupelny a WC. Nebo tady chybí kuchyňské linky a další zařizovací předměty, případně je třeba zrekonstruovat topení.

Podle informací z radnice v lednu město předalo ke svépomocným opravám dva byty, aktuálně nabízí takových bytů pět. Byty na svépomocnou rekonstrukci radnice vybírá z volných jednotek i podle zájmu potenciálních nájemců. Jejich přehled naleznete zde.

Budoucí nájemníky město vybírá podle schválených zásad

Nájemcům bytů, které si sami opraví, město větší část nákladů promítne do výše nájmu. Konkrétně se jedná o 70 procent uznatelných nákladů, které je možné si takzvaně odbydlet formou sníženého nájemného. I když se jedná o byty, které si musí nájemce opravit sám, i tady platí, že budoucí nájemníky město vybírá podle schválených zásad.

Město pronajímá byty většinou formou elektronické aukce. Žadatel o pronájem navíc musí splnit řadu podmínek. Prokázat například dostatečný příjem, do kterého se nezapočítávají sociální dávky s výjimkou mateřské a rodičovského příspěvku.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio