Meduňkový sirup. Osvěžující a zdravý
Meduňka lékařská je dobrá na čaj, dá se přidat do různých moučníků, či marmelád a také je vhodná na výrobu sirupu. Ten je výborný nejen do vody s citronem a ledem jako osvěžující nápoj v horkých letních dnech, ale i jako přísada do čaje. Meduňka dokonale zklidní a je zárukou dobrého spánku.
- 30 – 40 meduňkových stonků s listy
- 30 g kyseliny citronové
- 3 citrony s chemicky neošetřenou kůrou
- 2 l převařené vody
- 2 kg cukru krystal
Omytou meduňku natrháme na menší kousky, zalijeme převařenou vychladlou vodou, přidáme kyselinu citronovou a dobře omyté citrony i s kůrou, nakrájené na plátky. Jestli jsou v citronech zrníčka, tak je odstraníme.
Dobře promícháme a necháme v chladu 24 hodin louhovat.
Do dostatečně velké nádoby tekutinu přecedíme buď přes husté síto nebo přes gázu či plátýnko a vymačkáme. Přidáme cukr a na mírném ohni zahříváme a mícháme.
Jakmile se cukr rozpustí, není třeba míchat intenzivně. Sirup zahřejeme k bodu varu a stáhneme z ohně.
Hotový sirup plníme do lahví či sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme při 90°C cca 10 minut.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.