Máte fištróna?

28. únor 2022

Všimli jste si někdy, že mazaní lidé mají jednu věc společnou? Jejich označení obvykle začíná slabikou „fi“. Fiškus, filuta i filištín mají bezpochyby fištróna.

Nejen původ, ale i význam tohoto frazeologismu se pomalu stává generační záležitostí. Pro starší generaci a uživatele jazyka, kteří umějí německy, je význam frazeologismu jasný: mít fištrón znamená být chytrý, mazaný, důvtipný. Mladší generace už většinou frazém nezná nebo nerozumí jeho významu.

Podle etymologického slovníku Jiřího Rejzka je fištrón slovem přejatým z němčiny, jde o německou složeninu ze slov Fish – ryba a Tran – rybí nebo velrybí tuk.

Ve stejném slovníku autor také uvádí, že slovo fištrón má význam důvtip snad podle posilujících účinků rybího tuku. Dodejme že nad touto souvislostí už se pozastavovali i jiní, například Karel Čapek.

Ve spojení rybího tuku a důvtipu může hrát roli i jazykový fakt, že řada slov užívaných v češtině pro označení chytrosti či mazanosti začíná na slabiku fi-, např. fiškus, filuta, fikaný, filištín.

A ještě důležitý dodatek - fištrón je slovem nespisovným a expresivním.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.