Maso po duryňsku

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Maso po duryňsku
recept paní Mirky
Suroviny :
4 plátky vepřové krkovice po cca 120 g (lze použít též krůtí nebo kuřecí maso)
trochu oleje
1 kávová lžička cukru
4 menší cibule
150 g žampiónů
200 ml smetanového jogurtu
1 polévková lžíce plnotučné hořčice
bylinková sůl
mletá pepř
cca 150 ml šlehačky na zalití
Postup:
Jogurt rozmícháme s hořčicí, bylinkovou solí a potřeme jím naklepané, osolené a opepřené plátky masa. V chladu necháme několik hodin proležet. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cukr a na kolečka nakrájenou cibuli, kterou osmažíme do světle hnědé barvy. Do pekáčku nebo zapékací mísy naskládáme připravené maso, na které klademe nakrájené oloupané žampióny (lze použít i sterilované) a osmaženou cibuli. Zalijeme šlehačkou a ve vyhřáté troubě pečeme při 180-200°C přikryté poklicí asi 1 hodinu. Potom poklici sundáme a dopékáme zhruba 10 minut bez poklice.

Podáváme s chlebem, vařenými brambory, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem. Nezapomeneme na zeleninu.

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení : cca 60 - 80 minut
Pro 4 osoby
.
autor: posluchač