Martin Maxa: Můj celoživotní koníček je matematika

25. září 2019

Zpěvák a malíř Martin Maxa obdivuje učitelské povolání, které sám vystudoval. K původní profesi se už ale rozhodně nevrátí. Toužil po dobrodružném životě, a tak zběhl k muzice a malování. Zpívá, píše písně, je i autorem scénické hudby. Kromě hudby se věnuje malířství, konkrétně hyperrealismu, tedy stylu, kdy obrazy vypadají přesně jako fotografie. Luboši Xaverovi Veselému také prozradil, jak mu změnila život operace krční páteře.

Po studiu matematiky a trenérství na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy učil Martin Maxa nějakou dobu na gymnáziu. „Ke své původní profesi se už rozhodně nevrátím, ale vzpomínky mám na ni stále pozitivní. A matematika zůstává mým celoživotním koníčkem. Učitelské povolání velmi obdivuji, zvláště v dnešní době. Ta přinesla pohodlí a děti zlenivěly. Nevím, jak by se mi je teď dařilo motivovat ke sportu,“ říká Maxa.

Filmová hudba

Manažerkou zpěváka je režisérka Zita Marinovová, pro kterou napsal scénickou hudbu a pilotní písničky k filmu Román pro pokročilé. Psaním hudby k filmům by se ale asi živit nechtěl, více ho baví psát texty písní: „Písničky mi jdou jako po másle, vycházejí tak nějak od srdce. Je to možná i tím, že už od gymnaziálních let ujíždím na poezii, kterou mám moc rád.“

Malíř Maxa

Ve výtvarném světě se Martin Maxa věnuje stylu, který je velmi náročný, a tím je hyperrealismus. „Jde o tradiční způsob malování, který má zachytit objekt tak, aby na plátně vypadal jako živý. První výstavy jsem měl už v 80. letech, kdy jsem obrazy také prodával, zejména v Německu. V současné době tomu tak není, i když jsem si díky nim vydělal v životě více peněz než muzikou. Teď už bych chtěl jen vystavovat, ale vzhledem k tomu, že aktuálně vlastním pouze čtyři svá díla, musím hodně malovat a na výstavu se připravit,“ směje se Maxa.

Snaží se žít zdravě

Martin Maxa je příznivcem zdravého životního stylu, dá se říci, že je přímo asketa. Jí málo a hodně přemýšlí o všem, co konzumuje. Dokonce už před lety dělal diplomovou práci na téma sport a zdravá výživa a v tomto směru chce být stále v obraze. Ve zlepšení jeho zdravotního stavu mu velmi pomohla loňská operace krční páteře. Může tak opět sportovat i pracovat na stavbě svého hotelu, který si také sám vyprojektoval.

Chcete-li vědět, jak Martin Maxa dobíjí baterky nebo jaký nápoj nikdy v životě ještě nepil, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.