Martin Hrdinka: Poselstvím hudby v rádiu je vyvolávat vzpomínky a přinášet novinky

4. červen 2020

Život moderátora, diskžokeje a producenta Martina Hrdinky je neodmyslitelně spjatý s hudbou. Proto nikoho nepřekvapí, jak moc se těší na svůj nový pořad Slavíci v krabici, který budou vysílat regionální stanice Českého rozhlasu.

Nový rozhlasový pořad Martina Hrdinky nese jméno Slavíci v krabici a mapuje téměř šedesátiletou historii ankety popularity českých a slovenských zpěváků známou jako Zlatý slavík, později Český slavík: „Seriál bude mít osmdesát dva dílů a bude se na regionálních stanicích Českého rozhlasu vysílat každou sobotu večer od osmi hodin až do konce roku 2021. První díl začínáme přesně rokem 1962, kdy se anketa Zlatý slavík uskutečnila poprvé. V úvodu každého dílu vždycky připomenu události toho konkrétního roku a také to, co se v té době hrálo v zahraničí. První díl proto bude začínat písní od Beatles, ale konkrétní titul vám neprozradím,“ směje se Hrdinka.

Martinu Hrdinkovi záleželo i na tom, aby pořad Slavíci v krabici měl originální znělku ankety, která se používala od roku 1996. "Je skvělé, že znělku jsme dostali k dispozici, protože bez ní by to nebylo ono," raduje se autor pořadu.

Xavera zajímalo, zda při hledání v archivech a přípravě seriálu Martina Hrdinku něco překvapilo: „Určitě, posluchači uslyší spoustu zajímavostí, na které se zapomnělo, nebo se o nich vůbec nevědělo. Myslím, že tam bude hodně věcí, které překvapí všechny. Třeba to, co nazývám zázrak jednoho umístění. Tedy jméno zpěváka, který se jednou v anketě umístil, ale potom už o něm nikdo neslyšel.“

Moderátor Nočního proudu

Být moderátorem a věnovat se muzice, to byly sny, které měl Martin Hrdinka už ve škole, i když tehdy netušil, jak bohatě se mu vyplní. „Jako malý jsem měl sen pracovat v České televizi a přiznávám, že jsem chtěl hlavně uvádět pořad Pionýrská vlaštovka, možná i proto, že se mi moc líbila jeho moderátorka. Později, v době, kdy už jsem pracoval jako diskžokej,  jsem poslouchal a obdivoval Noční proud Českého rozhlasu. Nenapadlo by mě tenkrát, že ho jednou budu moderovat já. Nakonec jsem svůj první Noční proud vysílal 2. ledna 1995, takže ho dělám už dvacet pět let a stále mě moc baví. Hudba v rádiu má podle mě dvě hlavní poselství, vyvolávat vzpomínky a přibližovat lidem, co je v hudbě nového,“ svěřuje se moderátor.

Drupi neuměl anglicky

Jako moderátor i jako hudební producent zná Martin Hrdinka nejen různá zákoutí populární hudby, ale setkává se také s hudebními legendami české i světové hudební scény. Vzpomíná například na svoji dlouholetou spolupráci se skupinou Boney M., kdy dokonce vyhrál konkurz na produkci jejich desky.

Některá setkání mu však přinesla i horké chvilky, třeba to s hudební hvězdou sedmdesátých a osmdesátých let Drupim: „Drupi byl postava mého dětství, a tak jsem byl rád, že přijal pozvání do pořadu Dva na jednoho. Pozval jsem také Miloše Skalku, aby překládal, protože jsem věděl, že ví o italské hudbě hodně, uváděl i San Remo. Ale nevěděl jsem, že Michal Skalka neumí italsky a Drupi zase neumí anglicky,“ vzpomíná na horké rozhlasové chvilky dnes už s úsměvem Martin Hrdinka.

Do výčtu hudebních profesí Martina Hrdinky můžeme také zahrnout povolání diskžokej. Je to podle něj skvělá práce, při které se snaží pobavit každého, kdo přijde: „Možná vás překvapí, že písničky, které lidé na diskotékách chtějí nejvíce slyšet, se ani s roky příliš nemění.“

A pokud vás zajímá, zda se před rokem 1989 hrála na diskotékách třeba písnička Sladké mámení, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio