Mariánské Lázně chystají další ročník Chopinova festivalu

4. srpen 2011

Mariánské Lázně se chystají na 52. ročník Chopinova festivalu a jeho pořadatelé pro letošek připravili řadu novinek. Vůbec poprvé se v programu této přehlídky klasické hudby, která začíná 11. srpna, objevuje zcela odlišný žánr. Na kolonádě zahrají Gipsy cz. a Spirituál kvintet. Na festivalová pódia se pak vrací se svými klavíry český výrobce Petrof, který střídá v minulosti používané nástroje značky Bechstein.

Přes některé dílčí změny ovšem bude Chopinův festival nadále zaměřen hlavně na klasickou hudbu, ať z autorské dílny Fryderyka Chopina i dalších slavných autorů. Připraveno je letos celkem 12 koncertů, z toho jsou tři orchestrální, čtyři komorní a také pět recitálů. Kromě domácího Západočeského symfonického orchestru se představí řada významných evropských sólistů - například francouzští pianisté Eugen Indjic a Marylin Frasconeová, z Itálie přijede Roberto Prosseda, z USA Krystian Tkaczewski.

Festivalová dramaturgie vzala v úvahu i letošní 200. výročí narození klavíristy Ference Liszta, jehož skladby se v programu přehlídky objeví. Rozpočet 52. ročníku festivalu je kolem tří milionů korun. Zhruba 850 000 Kč dává ministerstvo kultury, 500 000 Kč Mariánské Lázně a 200 000 Kč Karlovarský kraj.

Fryderyka Chopina pojí s Mariánskými Lázněmi láska, v srpnu roku 1836 se tady sešel s rodinou své snoubenky, která se jmenovala Marie Wodziňská. Dívka namalovala Chopinův portrét, hudebník složil při pobytu v penzionu U Bílé labutě píseň Prsten, a poté se s Marií na příkaz její matky rozešel. V roce 1959 byla v Mariánských Lázních založena česká Chopinova společnost, pod kolonádou byl odhalen Chopinův pomník a od roku 1960 se koná Chopinův festival. Každé dva roky je spojený s klavírní soutěží mladých pianistů. Chybět nebudou ani letos tradiční doprovodné akce jako golfový a tenisový turnaj.

autor: Dana Jelínková | zdroj: ČTK
Spustit audio