Mariánské Lázně budou týden patřit Chopinovi a jeho hudbě

13. srpen 2021 08:20

Mariánské znít hudbou skladatele a klavírního virtuose Fryderyka Chopina. V sobotu tam začíná další ročník už 62. Chopinova festivalu. Je připomínkou návštěvy slavného umělce.

V létě roku 1836 navštívil Mariánské Lázně, polský skladatel vážné hudby a klavírní virtuos období romantismu, který proslul jako básník klavíru. Ubytoval se v pensionu U bílé labutě č.p. 47. Ten dům se dnes jmenuje po svém slavném návštěvníkovi - Chopin.

Fryderyka Chopina v lázních nepřipomíná jen pamětní kámen na domě, ale známý festival. Jmenuje se - jak jinak - Chopinův festival a letos se koná jeho 62. ročník.

„Důležitá informace je, že festival bude, a bude v plném rozsahu. Tedy celý týden od sobotu 14. do soboty 21. srpna," zdůrazňuje tajemnice pořádající společnosti Fryderyka Chopina Eva Smejkalová.

Podrobný program Chopinova festivalu najdete zde.

Připravena je série koncertů v Mariánských Lázních. Zahajovací začíná ve Společenském domě Casino v sobotu 14. srpna od 19:30 hodin. Zazní Chopinův Koncert pro klavír a orchestr f moll op. 21 a Dvořákova Symfonie č. 8 G dur op. 88. Zahrají klavírista Edwin Szwajkovski a Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně, diriguje Piotr Sulkowski.

Chopinova hudba bude znít i v mariánskolázeňském divadle a evangelickém kostele, připravena je i přednáška Richarda Urbánka na téma Osudy srdce Fryderyka Chopina  a pořad Lenoška Iva Šmoldase. Festival zamíří i do sálů kláštera v Teplé a na zámku Kynžvart.

Spustit audio