Malování mají v rodině. Dcera výtvarníka Daniela Eisnera Ester se potatila

12. srpen 2021

Výtvarník Daniel Eisner se narodil v Plzni. Později se přestěhoval do Kdyně, kde žije a tvoří dosud. Vyučil se strojním zámečníkem a v současnosti je zaměstnán jako výtvarník. Jeho malířskými vzory jsou Salvator Dalí a Hieronymus Bosch.

Jeho umělecká tvorba zahrnuje sci-fi, fantasy, surrealismus, pop art, portréty a krajinky. V užitné tvorbě navrhuje plakáty a výtvarné návrhy obalů CD. V roce 2005 dokonce vystavoval v Czech Front Gallery v Los Angeles.

Sám maluje už od dětství, kdy mu inspirací postavičky byly Walta Disneyho. Ve čtrnácti letech ale od malování upustil a začal se věnovat rockové hudbě. Na střední škole působil jako baskytarista a zpěvák v několika “garážových” kapelách. Skládal texty i hudbu a kreslil pro ně plakáty.

K malování se vrátil na jaře roku 1989, kdy se začal plně věnovat olejomalbě. Kreslení vtipů přidal do svého repertoáru až na popud kamaráda z vojny Milana “Kata” Veselého.

Také dcera Daniela Eisnera Ester jde ve šlépějích svého otce. Velmi ráda kreslí už od malička. Postupem času si kombinací různých animovaných stylů vytvořila vlastní. A stejně tak ke kreslení vtipů jí přivedl otec. Vtipy sice vymýšlet neumí, ale jak sama říká, má na to lidi.

autoři: Andrea Vajnar , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio