Makový dort

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Makový dort
recept paní Hany z Karlových Varů
Suroviny na těsto:
1 šálek krystalového cukru (200ml)
3 žloutky
5 bílků
3 polévkové lžíce studené vody
1 šálek nemletého máku
1 šálek polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
Suroviny na krém:
1,5 balíčku vanilkového pudinku
500 ml mléka
250g másla nebo Hery
2 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
100g cukru moučky
rum
Suroviny na posypání:
oloupané sekané mandle
50g másla
troška cukru krystalu
Postup:
Příprava těsta:

Žloutky ušleháme s polovinou cukru do pěny, ke konci přidáme 3 lžíce vody. Z bílků a ze zbytku cukru ušleháme tuhý sníh. Nemletý mák smícháme s prosetou moukou a kypřícím práškem. Opatrně přidáme žloutky se sněhem a mouku s mákem. Vlijeme do dortové formy (vymazané tukem a vysypané hrubou moukou) a pečeme na 180 stupňů C asi 30 minut.

Příprava krému:

Ze 100ml mléka připravíme klasický vanilkový pudink. Necháme vychladnout. Změklé máslo smícháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a 2 žloutky. Postupně přidáváme pudink a získáme tak hladký krém. Na konec přidáme pár kapek mandlové tresti (může být, ale nemusí).

Závěrečné práce:

Upečený vychladlý korpus rozřízneme na 3 pláty , vydatně zakapeme rumem a potřeme krémem, a to jak pláty i horní část dortu. Oloupané a nasekané mandle jemně opražíme na másle, přidáme cukr, mícháme do karamelizace a hrudek. Posypeme povrch dortu a dílo je hotovo.
.
autor: posluchač