Linecké těsto

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Kamily Nývltové

Suroviny:

250 g hery (másla)
350 g hladké mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
trochu citrónové kůry
2 žloutky
špetka soli

Postup:


Na vál prosijeme mouku a cukr, přidáme nakrájený změklý tuk, žloutky, špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru a rychle vypracujeme těsto. Takto připravené těsto necháme odležet alespoň 1 hodinu v lednici. Vychlazené linecké těsto rozválíme na pomoučeném válu na placku o tloušťce cca 3 mm. Z těsta vykrajujeme různé tvary. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme při 200 °C do růžova. Po vystydnutí slepujeme marmeládou dle chuti a obalujeme v cukru.


Jde o 150 let starý rodinný recept , velmi osvědčený .

autor: posluchač