Lidé v Nové Vsi, Ostrově a ve Svatavě nejlépe v loňském roce třídili směsný odpad

25. září 2019 08:30

Směsný odpad nejlépe třídí v Karlovarském kraji lidé v Nové Vsi a Svatavě na Sokolovsku a v Ostrově na Karlovarsku. Vysloužili si za to titul Odpadového Oskara.

Odpadové Oskary už popáté vyhlásil spolek Arnika. Jde o neziskovou organizaci sdružující lidi, kteří usilují o zlepšení životního prostředí a jeho obranu před znečišťováním. Cílem této soutěže je zviditelnit a vyzdvihnout ty obce a ta města, kde lidé produkují co nejméně odpadu a výborně třídí.

V Karlovarském kraji získali za loňský rok Odpadové Oskary tři obce a města. V kategorii do tisíce obyvatel to byla Nová Ves, v kategorii do pěti tisíc obyvatel Svatava a v kategorii měst nad pět tisíc obyvatel Ostrov. Ocenění získali nejen za to, že tam lidé skvěle třídí směsný odpad, ale i proto, že dosahují velmi dobré úrovně recyklace.

Směsný odpad, je ten, který zbyde po vytřídění papíru, plastu, skla, objemného a nebezpečného odpadu, elektro nebo bioodpadu případně dalších složek. Jde o odpad, který nejde dál třídit a následně využít. Obyvatelé České republiky v průměru ročně vyhodí 270 kilogramu směsného odpadu.

V Nové Vsi na Sokolovsku vloni každý člověk vyhodil v průměru jen zhruba 46 a půl kilogramu směsného odpadu. Ve Svatavě to bylo necelých 89 kilogramů a v Ostrově zhruba 145 kilogramů na osobu a rok. Nová Ves měla navíc v loňském roce dokonce druhou nejnižší produkci směsného odpadu mezi obcemi do tisícovky obyvatel z celé České republiky.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio