Lidé se do Krušných hor příliš neženou. Hotely a penziony přišly hlavně o zahraniční klienty

Proticovidová opatření, ale taky nepříznivé počasí a obleva. To všechno mělo vliv na letošní oslavy Nového roku v Krušných horách. Hotely a penziony zůstaly oproti minulým letům téměř prázdné.

Po náročné sezoně čekala řada hotelů v Karlovarském kraji na konec roku, především pak na vánoční a silvestrovské pobyty. Ani ty ale nakonec nepřilákaly davy turistů. Nízký zájem o ubytování zaznamenaly hotely a penziony třeba na Božím Daru v Krušných horách.

Zatímco v předešlých letech tam bylo těžké na oslavy nového roku sehnat volný pokoj, tentokrát jich zůstaly desítky neobsazených. „Byla u nás storna skoro v den příjezdu. Samozřejmě to byli němečtí klienti, kteří kvůli PCR testům, nebo něčemu jinému zrušili pobyt,“ uvedla Elena Gracheva majitelka hotelu Praha na Božím Daru.

Hotel s kapacitou 110 lůžek tu byl každý rok na Silvestra obsazený zhruba z 80 procent. Podle Eleny Grachevy je to vůbec poprvé, co se na podobnou akci nepodařilo kapacitu naplnit. „Před pár lety více hostů přijíždělo na týden, chtěli si užít oslavu, zalyžovat si a udělat si takové prázdniny. Tento rok byly pobyty na tři až pět dní.“

Problémy zaznamenaly i další provozovatelé ubytovacích zařízení, pro město to může znamenat milionové ztráty. „Bohužel zažíváme skoro letní počasí i tady na horách, což je špatné zejména pro podnikatelský sektor. Tím, že nejsou ubytovaní lidé, nedostáváme do pokladny poplatky. Ztráty budou poměrně velké,“ potvrdil starosta Božího Daru Jan Horník.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio