Lidé jsou ukrytí, všechno je zavřené. Čeští Ukrajinci se snaží dostat své rodiny do bezpečí

25. únor 2022 15:35

V Čechách pracují, rodina a příbuzní jim zůstali na Ukrajině. Takových lidí je teď spousta. Válka vyvolává obavy a napětí napříč Evropou.

Sirény, letadla i otřesy – tak popisuje rodina zdravotní sestry ze sokolovské nemocnice situaci na Ukrajině, která už druhým dnem čelí vpádu ruských vojáků. Rusové už podle dostupných zpráv dorazili i na předměstí Kyjeva. 

Sestra Natálka pracující v Česku má o své příbuzné pochopitelně strach. Často jim volá, píše zprávy a chce, aby za ní přijeli do Čech. „Mám na Ukrajině celou rodinu. Kluka, dceru, maminku a manžela. Mají strach, musím nějak zařídit, aby šli sem,“ řekla zdravotní sestra z multioborové JIP sokolovské nemocnice.

„Je to hrozné, letadla a drony létají. Lidé jsou ukrytí, všechno je zavřené, jen potraviny jsou otevřené a banky pracují. Prosím vezměte nás,“ přiblížila aktuální situaci na Ukrajině maminka zdravotní sestry Natálky.

Jedinou možností, jak utéct, je autobusová doprava

Jestli do Čech nakonec přijedou, neví. Situace na Ukrajině se totiž každou chvíli mění. „Doufám, že tu cestu zvládnou. Vlaky a letadla nejsou. Chceme to zkusit autobusem. Mám opravdu velký strach, můj mozek to není schopný pochopit. Čekáme a doufáme, že prezidenti rozhodnou podle lidí tak, aby byl všude mír a pohoda,“ dodala se slzami v očích sestra Natálka.

Její kolegové už pro své příbuzné a známé k hranicím mezi Slovenskem a Ukrajinou vyjeli. Další se na cestu chystají.

Spustit audio