Lichořeřišnicový vinný list

26. říjen 2018

K evropské kuchyni patří zavinuté dušené listy, obvykle vinné nebo zelné. Podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové je v tomto směru nedoceněná lichořeřišnice. Její listy mají příjemnou chuť a nepotřebují žádnou předběžnou přípravu, náplň se do nich může rovnou balit.

Suroviny pro 4 osoby:

100 g kulatozrnné rýže

olivový olej

500 ml zeleninového vývaru

sůl

mletý pepř

1 hrst mandlí

1 hrst malých černých rozinek

půl lžičky mletého koriandru

20 velkých mladých listů lichořeřišnice i se stonky

1 šalotka

300 ml drcených rajčat (nebo rajčatového protlaku)

čtvrt lžičky skořice

1 lžička třtinového cukru

listy a květy lichořeřišnice větší na ozdobu

Postup:

Rýži krátce orestujeme na troše oleje, přidáme vývar, osolíme a uvaříme do měkka.

Mandle nasekáme na kousky, rozinky opereme a spolu s mletým koriandrem zamícháme do rýže. Necháme vychladnout, abychom rýži mohli brát do ruky.  

Potom z ní válíme malé válečky a balíme je do lichořeřišnicových listů: List položíme rubovou stranou nahoru, stonkem k sobě, a dáme na něj hromádku náplně. Přes ni přeložíme pravý a levý okraj a směrem k sobě zavineme. Zbytek stonku použijeme jako provázek, který přeložíme přes závitek. Pokračujeme do spotřebování listů a náplně.

Závitky naskládáme těsně vedle sebe do olejem vymazaného pekáčku.  

V kastrůlku na troše oleje orestujeme do sklovata nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme rajčata nebo protlak, skořici a cukr, osolíme a opepříme. Nalijeme do pekáčku, aby závitky byly asi do poloviny ponořené, příp. můžeme trochu naředit vodou.

Pekáček zakryjeme a pečeme v troubě na 180 °C, podle velikosti závitků 20 až 30 min. Závitky musí být přikryté, při pečení v otevřeném pekáčku by se listy vysušily.

Podáváme teplé s bílým chlebem a bílým vínem.

Tipy a triky:
Možná je i masová varianta s libovolným množstvím masa – závitky můžeme plnit buď jen směsí dušeného mletého, nebo směsí masa a rýže. Čím víc je masa, tím méně použijeme mandlí a rozinek a také rajčatové omáčky, kterou nahradí podlití červeným vínem. Vyzkoušet můžeme i další koření – např. hřebíček a skořici do rýže, kumin do masa.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková
Spustit audio