Libosad České zemědělské univerzity v pražském Suchdole láká k procházkám studenty i veřejnost

17. říjen 2024

Krajinářské úpravy kampusu České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole byly zahájeny v roce 1961, souběžně s výstavbou budov univerzity. Areál tehdy vznikal na místě řepného pole a měl se stát mikroklimaticky kvalitním a kultivovaným prostředím pro studenty a zaměstnance univerzity. Univerzitu měl důstojně reprezentovat i navenek a zajistit prostor pro rozvíjející se výuku oboru zahradní a krajinářské architektury.

Autorem návrhu výsadeb byl profesor Jiří Mareček, který s velkým osobním nasazením a velkorysou vizí koncipoval a realizoval ozelenění 25 hektarového areálu. Postupně vytvořil dvacítku promyšlených a provázaných tematických celků, jejichž důvtipnost můžeme obdivovat dodnes.

V roce 2006 se významnou částí kampusu stal Libosad. V západní části areálu, kde se původně nacházela jáma po těžbě písku, později zavezená skládkou komunálního odpadu a překrytá asi metrovou vrstvou půdy, vzniklo během tří let unikátní dílo. „Název Libosad, čili sad libosti a krásy – základní hodnoty zahradní a krajinářské architektury – jsem zvolil jako projev úcty k našim nadšeným a obětavým zahradnickým předkům, kteří byli tvůrci sadů pro libost, označovaných od 18. století jako libosady,“ řekl tehdy zakladatel Libosadu profesor Jiří Mareček.

Důležitá byla příprava půdy i zvolené technologie, aby se tu vysazeným rostlinám dařilo. Vybírány byly z okrasných školek z celé republiky a stále se doplňují. Hlavní myšlenkou celého řešení Libosadu bylo vytvořit pedagogické zázemí pro výuku širokého portfolia předmětů, znalostí a klíčových kompetencí zejména pro obor zahradní a krajinářské architektury.

Studenti se v Libosadu učí rostlinnému sortimentu a jeho použití

Unikátním motivem je časová posloupnost estetických projevů rostlin. „Když procházíte tím základním okruhem, tak si můžete zvolit tu cestu tak, aby vám postupně během roku nakvétaly ty jednotlivé keře. To znamená, čím blíž je keř k bráně hlavního vstupu, tím dřív pokvete. A čím je od brány dál, tím pokvete později,“ vysvětluje vedoucí Katedry zahradní a krajinné architektury České zemědělské univerzity Matouš Jebavý.

V areálu je také jezírko s průzračně čistou vodou a odpočinkovým molem, amfiteátr anebo vyhlídka. Libosad České zemědělské univerzity v pražském Suchdole je otevřen i pro veřejnost, a to od února do listopadu, po celý týden od 9 do 18 hodin. Za nepříznivého počasí je zavřeno.

U vyhlídky. Suchdolský Libosad navštěvují studenti i veřejnost
Spustit audio