Lektorka jógy: Posaďte se do trávy, zavřete oči, soustřeďte se na svůj dech a vnímejte zvuky z okolí

29. červen 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:00 Co zabalit do kufru na dovolenou poradí módní návrhářka
  • 05:48 Mikáda, vlny, ale i módní trvalá pro ženské i mužské vlasy
  • 10:48 Šestý díl seriálu o etiketě s Danielem Šmídem: gesta
  • 14:05 Novinky v permanentním makeupu
  • 18:34 Andrea Křtínová vám doporučí, že začít s jógou je ideální v létě
  • 21:45 Desítka finalistů ankety Šarmantní osobnost roku

S Andreou Křtínovou, zkušenou lektorkou jógy, se zaměříme na cvičení jógy v létě. Je to ideální čas pro naše začátky s jógou?
Je to tak. Všichni s létem a teplými dny toužíme být v přírodě, vyjít ven z uzavřených prostor. A není nic hezčího, než se posadit do trávy, zavřít oči, soustředit se na svůj dech a vnímat zvuky kolem sebe. Už to samo o sobě je jóga, protože to vede k zastavení mysli.

Jóga je vlastně takové spojení sama se sebou, s přírodou, s universem, se vším kolem nás. Pak to teprve nabývá smyslu.
Andrea Křtínová, lektorka jógy

Takže můžeme začít na prahu prázdnin? A jak tedy vůbec začít?
Pokud skutečně nevím kudy kam, tak doporučuji se poohlédnout po nějakém jógovém studiu ve vašem okolí. Po zkušené jógové lektorce. Těch studií a lektorů, kterými oni jógu vedou, je opravdu mnoho. Takže je zapotřebí podívat, který bude každému osobně vyhovovat.

Čtěte také

A pak už jen stačí přijít do studia a začít. Pokud vás však něco omezuje v tom, abyste tam zašli osobně, můžeme si vybrat s velkou opatrností i lekce lehčí směry jógy například na internetu. Tady bych ale varovala, že internetové zdroje jsou často určeny pro ty, kteří už dobře vědí, co mají s tělem dělat a mají ho dobře nacítěné. Což ale obvykle začátečník ještě nemá.

V poslední době je také velice populární jóga u moře. Má to nějaký svůj konkrétní význam?
Jistě, ale já bych to nespojovala pouze s mořem, ale s přírodou jako takovou. Protože ve chvíli, kdy se spojíme s přírodou, jejíž jsme součástí, nejsme od ní nijak odděleni, jóga je vlastně takové spojení sama se sebou, s přírodou, s universem, se vším kolem nás, tak to teprve nabývá smyslu.

Čtěte také

Mimo to, že nám jóga pomáhá zlepšit fyzickou i psychickou stránku těla, pomáhá různým tělním systémům, abychom fungovali lépe, to je například hormonální nebo lymfatický systém, tak nám také pomáhá být v harmonii sami se sebou. A pomáhá předcházet krizovým situacím v životě.

Lépe například poznáme, že přichází nějaké nemoc. Takže včas dokážeme sami sebe správně nastavit a odpočívat. A také dokážeme lépe pracovat s našimi emocemi. Potom se i lépe dokážeme vyhnout krizovým situacím třeba v partnerských vztazích nebo ve vztazích obecně.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.