Každý po něčem toužíme. A to něco bychom mohli nazvat harmonií, usmívá se zkušená lektorka jógy

22. červen 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:44 Na léto se zeptáme Ivana, Vojtěcha a Terezy Vodochodských
  • 03:48 Módní trendy a oblečení na dovolenou
  • 08:35 Pátý díl seriálu o etiketě s Danielem Šmídem: jak psát správně e-maily
  • 13:16 Jak pečovat o vlasy v létě?
  • 18:14 Jóga a zásady zdravého životního stylu s Andreou Křtínovou
  • 23:05 Desítka finalistů ankety Šarmantní osobnost roku

Andrea Křtínová je zkušenou lektorkou jógy s téměř dvacetiletou praxí. Proto jsme ji u příležitosti Mezinárodního dne jógy pozvali do studia.
Každý spatřuje v józe něco jiného. Ale můžeme říci, že každý po něčem toužíme. A to něco bychom mohli nazvat harmonií. Harmonie těla fyzického, psychického, i těla vnitřního.

Rýsují se nové styly, co ovšem zůstává stejné, napříč všemi druhy jógy, je stažení pozornosti dovnitř k sobě, tedy poznání sebe sama.
Andrea Křtínová, lektorka jógy

A to jsou všechno stavy, kterých můžeme pomocí účinných nástrojů jógy dosáhnout. Jediné, co pro to musíme udělat, na cestu jógy prostě nastoupit a kráčet po ní.

Čtěte také

Mám pocit, že v poslední době mnoho lidí objevuje kouzlo jógy a její krásu. Existuje velké množství nejrůznějších druhů jógy a laik se v nich možná někdy i těžko orientuje.
Jóga, jako cokoliv jiného na světě, prochází vývojem. Rýsují se nové styly, co ovšem zůstává stejné, napříč všemi druhy jógy, je stažení pozornosti dovnitř k sobě, tedy poznání sebe sama. Co mé tělo dokáže a zvládne. Tím se zklidňuji, ztišuji a lépe pak zvládám život.

Dá se tedy říci, že jóga je vhodná pro úplně každého?
Jóga jako taková je určena všem. Je ale nutné podotknout, že ne všechny jógové ásány jsou pro každého. Proto je vždy dobré se obrátit na někoho, kdo tomu rozumí. A kdo vás do světa jógy zasvětí.

Který druh jógy je v současnosti nejvyhledávanější?
Žijeme ve velmi uspěchaném světě, který na nás klade velké nároky. Proto hodně vyhledáváme lekce, kde se ztišujeme, relaxujeme a meditujeme. Oddáváme se třeba aromaterapii nebo různým zvukovým lázním.

Jóga nabízí přímé výstupy do reálného života, jak žít lépe, bez bolesti a s čistou myslí. Jak se chovat sami k sobě a k ostatním.
Andrea Křtínová, lektorka jógy

Jóga jako životní styl. Co vše nám může dát?
Jóga nenabízí pouze fyzično. Kromě cvičebních poloh, tedy ásán, nám nabízí také jisté ukazatele toho, jak se chovat sami k sobě a jak se chovat k ostatním.

Čtěte také

Nabízí nám různé další dechové techniky, nebo také očistné techniky, jak můžeme preventivně působit na naše tělo, například při opakovaných potížích s horními cestami dýchacími. Tedy jsou tam přímé výstupy do reálného života, jak žít lépe a komfortněji, bez bolesti a s čistou myslí.

Možná by pro starší posluchače mohla být jóga vhodným startem do druhého pololetí jejich života?
Rozhodně. Často je to také o tom, že lidé v této věkové skupině jakoby se znovu narodili. Děti už jsou velké a mají svůj vlastní život, lidé jsou ustáleni ve svém povolání, vědí, co ve svém životě chtějí i nechtějí dělat.

A pro tyto lidi se v takové chvíli objevuje jóga jako něco, co jim dává nový smysl a význam života. Také jejich tělo už není tak ohebné a svižné jako když jim bylo dvacet let. Takže to dává logiku, proč zrovna v tomto věku začít s jógou.

Lada Klokočníková a Andrea Křtínová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související