Kvasnice nepatří jen do těsta. Našemu zdraví poslouží i jinak
Buchty, chleba, knedlíky nebo domácí housky se neobejdou bez kostky pekařského droždí. Kvasnice, jak se mu lidově říká, jsou dobré nejen pro docílení krásně nadýchaného pečiva. Jsou také výborné pro naše zdraví.
Obsahují velké množství vitamínů ze skupiny B, a proto jsou výborné na vlasy, nehty, pokožku a dokonce i nervy. Navíc obsahují také zinek, selen a chrom, který potlačuje chuť na sladké. Pokud vám tedy kvasnicový odér nevadí, měli byste je vyzkoušet čerstvé – drží si v sobě nejvíce prospěšných látek.
Mám pro vás dva klasické recepty. Nejdříve kvasnicová pomazánka. Na lžíci oleje zpěňte jednu cibuli, přidejte 2 kostky rozdrobeného droždí, a když se rozpustí, vmíchejte 3 celá vejce. Dochuťte solí, pepřem a drceným kmínem. A druhý recept je pro krásu. Kvasnicovou masku připravíte z 1 kostky kvasnic a 1 lžíce medu nebo mléka. Naneste na obličej a po 30 minutách opláchněte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.