Kurare. Cesta exotického jedu z džungle na operační sály

12. březen 2024

Slovo kurare zná řada lidí asi hlavně z dobrodružných knih. Používá se k označení jedu, kterým jihoameričtí indiáni napouštěli hroty svých šípů. S nimi pak v amazonské džungli lovili zvířata. Už méně se ví, že právě kurare přineslo významnou změnu v moderní medicíně, která umožnila bezpečnější provádění mnoha operací.

Zásluhy za poznání toho, jak kurare funguje, jsou připisovány lékaři a průkopníkovi experimentální medicíny, který se jmenoval Claude Bernard. Tento francouzský vědec díky pokusům na zvířatech zjistil, že podání kurare vede k ochabnutí svalů při zachování svalové dráždivosti a dalších životních funkcí. Svůj objev zveřejnil v roce 1850 a sám jedu využíval při pokusech se žábami.

Víte, že…

... se v případě kurare nejedná o jednu konkrétní chemickou látku nebo směs z jedné rostliny? Amazonští indiáni získávali jed do svých šípů z několika místních rostlin.

Jak a proč se v medicíně uplatnil jed původně sloužící indiánům k lovu? Může ještě dneska zabíjet kurare dovezené před desítkami let?

Spustit audio