Kronikář Jindřich Turek: Za desítky až stovky let se ukáže, jak je současná doba výjimečná

25. březen 2021

Chebská kronika je opravdový unikát. Nejen, že zaznamenává významné momenty v dějinách města Chebu, ale je také jedinečným uměleckým dílem. Každou její stránku zdobí úhledné kaligrafické písmo a originální ilustrace. Není tedy divu, že sklidila už celou řadu cen. Pozvání do studia přijal její autor Jindřich Turek.

Chebskou kroniku, oceňovaný unikát i za hranicemi České republiky, vede od roku 1993 Jindřich Josef Turek. Stránky jsou úhledně popsány kaligrafickým písmem, doplněny zdobnými iniciálami a obrázky, které jsou malované přímo do kroniky.

Ukázka z chebské kroniky

Kronikář si proto vysloužil spoustu ocenění. Jednu stránku píše minimálně tři hodiny. „Vzhledem k tomu, že píši kroniku ručně, není možné napsat všechny ty tisíce zpráv, které se během roku stanou. Takže si musím na začátku dalšího roku setřídit, co všechno důležitého a podstatného do kroniky přijde,“ prozradil o své práci autor s tím, že se kronice věnuje téměř každý den.

Současná doba pandemie koronaviru se podle něj jako výjimečná ukáže právě díky kronice za několik let. „Je to první pramen, který budou naši budoucí používat pro čerpání historie. Budou z ní vnímat, v jaké situaci jsme my teď. My ji nevnímáme, že je výjimečná, ale za nějaké desítky snad stovky let se projeví, jak důležitá v té době kronika byla,“ uvedl Turek.

Více v rozhovoru:

autoři: Tereza Švecová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související