Kriminalisté pátrali, ale nevěděli, co hledají. Od nalezení relikviáře sv. Maura v Bečově uplynulo 35 let

5. listopad 2020 11:05

Právě dnes uplynulo 35 let od nalezení relikviáře svatého Maura v Bečově nad Teplou. Druhé nejcennější památky v České republice, hned po korunovačních klenotech.

Dřevěná polorozpadlá schránka, zbytky vzácných kovů i polodrahokamů. To vše zasypané hlínou. Takový pohled se 5. listopadu před pětatřiceti lety naskytl kriminalistům, kteří v Bečově nad Teplou objevili relikviář svatého Maura.

Pod podlahu hradní kaple ho na konci druhé světové války ukryli původní vlastníci a poslední obyvatelé zámku, šlechtický rod Beaufort-Spontainů. „Z našeho pohledu to vypadá jako málo nápadité. Ukrýt relikviář pod podlahu hradní kaple je jako ukrýt klíč pod rohožku. Ovšem v době Beaufortů zde bylo skladiště, předtím mléčnice. Byl to vlastně prostor, kam se taková věc dala dobře ukrýt, aniž by si toho kdokoliv všimnul,“ uvedl kastelán hradu a zámku v Bečově Tomáš Wizovský.

Dnes pro tuto vzácnou památku vznikají v zámeckém areálu nové prostory, a to v takzvaných Pluhovských domech. Stavební firma tam opravuje třípodlažní budovu. Místnost určená pro relikviář dostala nové ocelové výztuže, aby dobře unesla zatížení, a bude mít i špičkové speciální zabezpečení. Na stejném poschodí bude umístěna také nová expozice o relikviáři, včetně edukačních místností a expozici o objevení relikviáře.

Napínavý příběh jako z bondovky

Už ve 13. století se ve Francii začal psát napínavý příběh relikviáře svatého Maura, zlatem a drahokamy zdobené truhly, ve které byly uloženy ostatky tohoto světce. Dílem náhod doputovala vzácná zdobená truhla v minulém století až na hrad a zámek v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. Po druhé světové válce se ale po vzácné památce slehla zem.

Dlouhých 40 let nikdo o relikviáři nic nevěděl a neslyšel. Až do roku 1984. Znovuobjevení truhly předcházely události jako z filmů s Jamesem Bondem. České velvyslanectví v Rakousku oslovil jistý Američan s tím, že by rád odvezl blíže neurčenou historickou památku nacházející se asi 100 kilometrů od německého Norimberku, za což nabízel 250 tisíc dolarů. Československým kriminalistům to přišlo divné, a tak se dali do pátrání.

Vzpomínky na léta 1984-1985

Kriminalisté tehdy pátrali po něčem, ale nevěděli, co hledají. Šéfem pátracího týmu byl František Maryška. Jeho vzpomínky zachytila v roce 2010 redaktorka Českého rozhlasu Andrea Strohmaierová.

„To území, kde jsme začali pátrat, bylo od Domažlic až po Aš. Nevěděli jsme, co hledáme. Nevěděli jsme, jak je to vzácné, věděli jsme, že to je asi drahé. Že je to relikviář, to jsme věděli asi čtyři dny před vypátráním,“ popsal v reportáži František Maryška.

Vypátrání této vzácné památky trvalo kriminalistům rok a půl a považuje se za jeden z největších nálezů 20. století v tehdejším Československu. Stalo se tak 5. listopadu 1985. K jeho objevení pomohlo několik náhod.

Dvojnásobné mistrovské dílo

Restaurátorům patří velký obdiv. Po 11 letech od nálezu zvládli památku dokonale a citlivě zrestaurovat. Ještě větší obdiv a úžas ale patří samotným zlatníkům a umělcům, kteří se ve 13. století pustili do tak bohatě zdobeného a do detailu propracovaného díla.

A kdo že byl svatý Maurus? Hodně lidí si díky jménu myslí, že se jednalo o černocha. Možná pro podobnost se slovem mouřenín. Svatý Maurus byl ale Evropan a běloch, kazatel křesťanské víry, zakladatel benediktinského kláštera ve Francii. Působil v Remeši na severovýchodě země. Měl prý, podobně jako jeho učitel svatý Benedikt, dar uzdravovat nemocné.

Od 13. století, kdy Maurus kvůli své víře skonal na popravišti, byl relikviář uložený v belgickém klášteře. Odtud putoval Evropou až do Bečova. Na zámku v Bečově nad Teplou se toho o něm a o jeho osudech dozvíte mnohem víc.

autoři: Ivana Sedláčková , Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související