35. výročí znovuobjevení relikviáře sv. Maura připomněly výstava v Paříži, pamětní mince i celostátní soutěž

5. listopad 2020 10:00

Výtvarná soutěž žáků, pamětní mince i výstava v centru Paříže. To všechno v letošním roce připomnělo významné výročí znovuobjevení relikviáře svatého Maura. 

Od znovuobjevení relikviáře svatého Maura v areálu zámku v Bečově nad Teplou dnes uplyne 35 let. Významnému výročí jejího znovuobjevení se věnovali nejen na zámku celou letošní sezonu. Na podrobnosti jsme se zeptali kastelána zámku Tomáše Wizovského:

Jednou z připomínek výročí objevení relikviáře svatého Maura byla i výtvarná soutěž pro žáky základních škol. Kolik škol se vlastně do soutěže zapojilo?

Této soutěže se mohli zúčastnit žáci všech typů škol, ve věku od 6 do 15 let včetně žáků se speciálními potřebami, například s mentálním postižením. Nejvíce soutěžních prací v podobě obrazů, grafik, keramických sošek a 3D modelů došlo ze škol v západočeském regionu, kde je fenomén relikviáře asi nejznámější.

Potěšilo nás to, že výtvarná díla dorazila i ze vzdáleného Jablonce nad Nisou. Na našich stránkách můžete nalézt odkaz na virtuální prohlídku do zámecké knihovny, kde jsou tato díla instalována.

V letošním roce jste také jako upomínku významného objevu nechali vyrobit pamětní mince. Jejich jednu stranu zdobí právě symboly relikviáře…

Jedná se o zlatou investiční minci České národní banky z cyklu Hrady. Tato akce měla odstartovat celý rok oslav, ale bohužel její slavnostní uspořádání přímo v areálu se neuskutečnilo. Mince se velmi podařila.

Je to svým způsobem jisté uznání toho, že se hrad, který byl posledních 50 let opomíjený a byl nepřístupný, dostal mezi 10 nejvýznamnějších hradů České republiky a byl začleněn do exkluzivní sbírky. Minci z jedné strany zdobí reliéf relikviáře sv. Maura a z druhé motiv hradu a zámku Bečov.

Čtěte také

Určitou zajímavostí je, že se na hradě za původních šlechtických majitelů nacházela také sbírka zlatých mincí. Ta se ale po druhé světové válce ztratila, a tak nyní zakládáme novou sbírku, byť s jednou mincí.

S výstavou o relikviáři jste letos v září slavili úspěch také v Českém centru v Paříži. Proč jste historii památky prezentovali právě tam?

To je zajímavý příběh. Dvojjazyčnou výstavu „Devět století společné historie“ jsme připravovali pro belgické město Florennes, které je původním domovem relikviáře sv. Maura. Jenomže pandemická situace v Belgii neumožnila realizovat výstavu, a tak jsme využili nabídku ředitele Českého centra v Paříži Jiřího Hnilici. Akce měla velmi zajímavý nádech a vzbudila velký ohlas.

V současné době v bečovském areálu opravujete prostory pro novou expozici relikviáře svatého Maura. Kdy si budou moct lidé originál památky v nových prostorách prohlédnout?

Hrubá stavba bude dokončena do konce tohoto roku. Nyní se těšíme už z obnovených fasád, nové střechy, dláždění nádvoří a podobně. V nejbližších dnech bude v interiéru spuštěno vytápění a začnou práce podlahářů. Dokončí se multifunkční sál, vznikne návštěvnické centrum s pokladnou a hradním obchodem, edukační učebny, ale také by měla vzniknout kavárna ve francouzském stylu. Souběžně se připravuje nová interaktivní expozice

Děkujeme za rozhovor!

autoři: Ivana Sedláčková , Jitka Brožková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související