Křehký koláč s jablky

Výborný a chuťově vyvážený koláč, na který jsem dostala svolení, abych ho v této relaci uvedla. Jde o velmi starý a osvědčený recept, za nějž děkuji své kamarádce, která ho zdědila po mamince, ta po svojí mamince, …

Suroviny na těsto:

250 g másla

250 cukru

4 vejce

500 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

citronová kůra

Suroviny na náplň:

1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek

2 vanilkové cukry

citrónová šťáva

rum

skořice (ořechy, rozinky)

200 ml smetany ke šlehání na polití

sádlo na vymazání

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout. Těsto, které je měkké, rukama rovnoměrně vtlačíme do vymazaných forem nebo plechu. Povrch poklademe nastrouhanými jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí, podle chuti můžeme přidat rozinky a ořechová jádra.

Pokapeme citrónovou šťávou a ve středně teplé troubě upečeme. Ještě horký koláč pokapeme rumem a rovnoměrně polijeme smetanou, která se rychle vsákne. Koláč je velmi vláčný.

Poznámka: Povrch koláče můžeme posypat také drobenkou. V originálním receptu však není.

Celková doba přípravy: 2 hodiny. 

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.