Králík s černou omáčkou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

1 ½ kg naporcovaného králičího masa
70 g uzené slaniny
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
vývar z králičích kostí a odřezků
150 g másla
1–2 citróny
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku
2 lžíce švestkových povidel
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř a jalovčinky)
30 g rozinek
30 g oloupaných mandlí
2 dl červeného vína
50 g vypeckovaných sušených švestek
ocet podle chuti
mletý pepř
sůl

Postup:

Odblaněného králíka naporcujeme na cca 10 dílů. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla do světlehnědého zabarvení. Pak do zeleninového základu vložíme porce králičího masa, které jsme prošpikovali klínky slaniny, osolili a opepřili. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, trochu octa, podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme doměkka.

Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme a odložíme na teplé místo. Omáčku zahustíme zásmažkou připravenou z druhé části másla a hladké mouky. Dobře promícháme, přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně 1 hodinu.
Během vaření podléváme červeným vínem.

Dobře provařenou omáčku dosolíme, podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu a přes síto ji propasírujeme. Na závěr do omáčky přidáme rozinky, nakrájené na plátky a spařené sušené švestky a oloupané na nudličky nakrájené mandle. Podáváme tak, že porce králičího masa přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.

Chceme-li připravit omáčku samostatně, vynecháme maso, ostatní postup je stejný.

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.