Krajskou záchrannou službu povede ředitel nemocnice

10. leden 2012

Předseda představenstva Karlovarské krajské nemocnice Luděk Nečesaný povede od nynějška také Územní zdravotnickou záchrannou službu Karlovarského kraje. Ve vedení záchranky vystřídá dočasně jmenovaného Karla Vaňka, který po zjištěných problémech v hospodaření organizace nahradil ve funkci odvolaného ředitele Iva Tukinského.

Luděk Nečesaný bude působit v čele záchranné služby rovněž dočasně. Nový ředitel záchranky by měl vzejít z výběrového řízení, které proběhne v následujících měsících. Od šéfa krajské nemocnice se čeká zavedení úsporných opatření. Jedním z úkolů bude i podrobná analýza dění v záchranné službě a její stabilizace.

Personální změny v karlovarské záchranné službě odstartovaly chybějící peníze na její provoz. Odvolaný ředitel počátkem prosince kraj požádal, aby záchranné službě pomohl deseti miliony korun. Jinak by hrozil její kolaps. Místo ho stálo to, že neměl dostatečný přehled o finančních tocích v hospodaření záchranky. Následná kontrola ukázala mimo jiné na nestandardní vyplácení odměn.

Luděk Nečesaný si přivede do vedení záchranné služby vlastní tým. Počítá s tím, že určitě sníží počet lidí v administrativě organizace, která je podle něho přebujelá. Upravit chce i odměňování lékařů, které se pohybovalo v rozpětí mezi 250 až 600 korun za hodinu práce.

Neobává se, že by mu ze záchranky lékaři utekli. Podle něj by stejně více peněz jinde nedostali. Do budoucna hodlá mnohem více propojit spolupráci nemocnice se záchrannou službou. Zejména aby lékaři mohli v nemocnici získat potřebou atestaci, což u sanitek nelze. Prozatím nebyl schopen odhadnout, jak dlouho a v jaké míře bude záchranná služba využívat služeb externích lékařů.

Dalším opatřením, které v krajské záchrance chystá, je zefektivnění provozu převozových sanitních vozů. Podle něho jsou využívány nedostatečně, a v regionu tak vydělávají na převozu pacientů mezi nemocnicemi nebo z léčby domů sanitky soukromých společností.

Na záchrance mezitím nadále pokračuje kontrola hospodaření, jejíž výsledek ukáže, v jakém stavu se hospodaření Územní zdravotnické záchranné služby v současnosti nachází.

Spustit audio