Kraje posílí dopravu v oblasti Čtyřmezí, pomohou hlavně menším obcím

7. prosinec 2023 08:15

Čtyři kraje - Karlovarský, Ústecký, Plzeňský a Středočeský - se dohodly na posílení dopravy v takzvaném Čtyřmezí. V oblasti na hranici všech čtyř krajů dopravci posílí linky a vzniknou nové.

Zároveň si kraje budou navzájem uznávat i jízdenky platné v sousedním kraji. Nový společný systém začne platit od 10. prosince.

„Výsledkem bude už v letošním roce vlaková linka, která vede na území Středočeského a Plzeňského kraje. Vyjede také nová autobusová linka, která pojede z pražského Zličína až do Karlových Varů a pojede po staré karlovarské silnici, to znamená přes města a obce, které byly kdysi na trase autobusů, přes Nové Strašecí, Stochov, Andělská Hora nebo Bochov. Umožní to obyvatelů těchto menších obcí, aby nemuseli jezdit nejprve například do Karlových Varů a pak do Prahy," řekl zastupitel Karlovarského kraje Jan Bureš.

Kraje se také dohodly, že na společný systém budou přispívat podle délky trasy, kterou spoje ujedou na území jednotlivých krajů. Například Karlovarský kraj si do rozpočtu na příští rok na podporu spojů ve Čtyřmezí vyčlenil 5,7 milionu korun.

Čtyřmezí leží na hranicích okresů Plzeň-sever, Karlovy Vary, Rakovník a Louny. Nevýhodou lokality je to, že je odsud relativně daleko do velkých center a krajských měst. Ani silniční spojení není dobré, stále například chybí úseky dálnice D6.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio