Kraj nepronajme ani neprodá karlovarskou nemocnici, zachránit ji má nové vedení

Karlovarský kraj stále neví, jak vyřešit finanční krizi Karlovarské krajské nemocnice. Ta byla jen za loňský rok ve ztrátě 130 milionů korun. Hejtmanství se tvrdě brání prodeji nebo pronájmu krajského zařízení, i když analýzy tvrdí, že právě vstup soukromého subjektu může nemocnici zachránit.

Ekonomové a současné vedení nemocnice navrhovali prodej nebo pronájem krajské nemocnice. Kraj ale takovou variantu smetl ze stolu.

„S tímto nemůžu souhlasit a stále si ještě myslím, že je v rukou současného managementu, který teď bude obměněn, jít cestou nechat nemocnici v majetku Karlovarského kraje a dokázat stabilizovat její ekonomickou situaci,“ tvrdí krajský náměstek pro oblast zdravotnictví Miloslav Čermák z ČSSD.

Pravicová opozice postoj rady kraje tvrdě kritizuje. Dokonce navrhla odvolání Miloslava Čermáka. Pro ale hlasovalo jen osm zastupitelů z 38 přítomných.

Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy kraji například vytýká, že po celé řadě měsíců nenabízí konkrétní řešení.

„Kraj jako zřizovatel vůbec nestanovuje konečnou vizi, cíl a strategii, jak k němu dojít. Kraj by si měl určit, jakým způsobem chce mít zajištěnou zdravotní péči v Karlovarském kraji, a tomu uzpůsobit další kroky,“ upozorňuje Kulhánek.

Podle jedné z analýz hospodaří nemocnice v Chebu a Karlových Varech výrazně hůře než jiné veřejné nemocnice. Ztráta od roku 2009 přesáhla tři sta milionů korun.

„Už je nutné něco s Karlovarskou krajskou nemocnicí dělat. Ten stav nelze nadále dofinancovávat, nemluvě o tom, že když se podíváte, tak nemocnice v Sokolově se před několika lety pronajala a stav se tam výrazně zlepšil,“ vyjádřila se zastupitelka Jana Wildumetzová z ODS.

Ta například navrhla, aby kraj vyhlásil výběrové řízení na pronájem nemocnic. Zájem podnikatelů by ukázal, jestli by z toho kraj mohl těžit, nebo ne. I když je možné takový tendr bez následků zrušit, zastupitelé se rozhodli to ani nezkoušet.

Koncepci péče připraví zvláštní komise

Proti privatizaci nebo pronájmu je i nastupující ředitel krajské nemocnice Josef März. Tvrdí, že náročná péče se má soustředit do Karlových Varů a ostatní oddělení do menších nemocnic v kraji. To je řešení, slibuje.

„Svou verzi určitě budeme předkládat a budeme ji diskutovat s ostatními poskytovateli zdravotní péče v regionu. Hlavně v tom rozmezí, že se přesně vyspecifikují obory, které v jednotlivých nemocnicích být mají, případně se nějakým způsobem definuje v takovém rozsahu, jak je to možné, spektrum poskytované péče nebo rozsah výkonů v těch oborech,“ říká Josef März, který nastupuje do čela nemocnice 1. května.

Podle něj budou díky nové úhradové vyhlášce letošní ztráty o desítky milionů korun nižší. Společně s dalšími odborníky z nemocnic v kraji teď tvoří zvláštní komisi, jejímž úkolem bude příprava další koncepce rozvoje lůžkové a akutní péče v regionu. Materiál by mohla předložit už na příštím krajském zastupitelstvu.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio