Kraj chce lépe chránit střední školy. Postupně se zaměří i na ústavy sociálních služeb

9. listopad 2015

Karlovarský kraj připravuje sérii opatření, která mají zlepšit bezpečnost žáků a studentů na středních školách. Na projektu spolupracují odborníci Krajského úřadu s ministerstvy vnitra a školství. Současná ochrana školských zařízení v regionu sice funguje. V mnoha případech je ale zastaralá.

„Tady v regionu jsou všechny školy zabezpečené v míře, která odpovídala potřebám 90. let. To znamená především s ohledem na ochranu majetku. Teď už jsme o kus dál a chceme také řešit ochranu osob,“ říká Libor Sladký, který pracoval na projektu, jež zjišťoval bezpečnostní rizika na jednotlivých středních školách.

Výsledky ukázaly, že současným požadavkům vyhovuje minimum školních budov. Cílem je sjednotit metodiku a technické zajištění u 26 škol zřizovaných krajem. I když je na tom každá trochu jinak

„Některý objekt je moderní a potřebuje toho relativně málo. Jiný je naopak zastaralý a potřebuje toho víc. Kamerový systém, elektronické zabezpečovací zařízení, ale především bezpečnostní plán školy. To jsou opatření, která se týkají pohybu v objektu školy nebo mezi jednotlivými budovami,“ vysvětluje hejtman Martin Havel.

Podle něj kraj nespoléhá na pomoc státu a finanční prostředky na lepší ochranu poskytne z rozpočtu na příští rok. Od školního roku 2016/2017 mají úpravy doporučení začít platit naostro.

„Ředitelé jsou o tom informováni. Musím říct, že z 99% vítají tuto aktivitu a budou na tom spolupracovat. Ale nebude na nich ležet to břímě realizace těch opatření. O to se postará Karlovarský kraj,“ slibuje Havel.

Bezpečnostní rizika pro školy nepředstavují jen lidé

Problémy mohou způsobit sami studenti anebo pracovníci škol. Ve hře jsou samozřejmě hrozby požárů anebo povodní. Také proto projekt chválí Tomáš Koníček z odboru prevence ministerstva vnitra

Projekt Karlovarského kraje by podle něj mohl být vzorový i pro další regiony České republiky. „Samozřejmě pokud se tento projekt osvědčí, tak není problém, aby byl realizovaný třeba v rámci celé České republiky,“ doplňuje Koníček.

Hejtmanství v současné době také uvažuje o zavedení lepších bezpečnostních opatření v areálech sociálních služeb. O zlepšení ochrany žáků a studentů chce jednat i se zástupci radnic, které zřizují základní školy.

autor: zdt
Spustit audio