Kraj chce do chebské nemocnice investovat další stamiliony

10. únor 2014

Karlovarský kraj chce do roku 2019 investovat do rekonstrukce chebské nemocnice dalších 360 milionů korun. K hlavnímu nemocničnímu pavilonu, jehož první polovina prošla v roce 2012 zásadní opravou za 140 milionů, má být přistavěna nová čtyřpodlažní budova.

Sídlit zde mají moderní operační sály, dětské a gynekologické oddělení a porodnice s novorozeneckým oddělením. Počítá se rovněž s rekonstrukcí druhé poloviny hlavního pavilonu.

„Přestože město Cheb není vlastníkem nemocnice, vždy jsme se ji v rámci svých možností snažili v maximální možné míře podporovat, a to i finančně. Před časem jsme například poskytli pětimilionový příspěvek na pořízení nového počítačového tomografu, v nedávné době jsme pak přispěli i na nákup dýchacího přístroje pro zdravotnickou záchrannou službu. Plně si uvědomujeme význam nemocnice nejen pro občany našeho města, ale i celého okolního regionu,“ řekl starosta městu Chebu Pavel Vanoušek.

„Pokud kraj závazně rozhodne o celkové rekonstrukci chebské nemocnice, navrhnu zastupitelstvu, aby se město na zajištění jejího financování spolupodílelo částkou ve výši 10 procent předpokládaných nákladů, a to až do výše 40 milionů korun. Rozpočet města je sice napjatý, ale budoucnost nemocnice je pro nás natolik vysokou prioritou, že bychom podle mne měli přispět,“ dodal Vanoušek.

Budoucnost nemocnice v Chebu vypadá růžově

Dobrou zprávou je i to, že by onkologická péče měla být v chebské nemocnici
zachována v současném rozsahu i po roce 2015. Všeobecná zdravotní pojišťovna totiž předběžně přislíbila, že ji zde bude proplácet i do budoucna. Karlovarský kraj však musí koupit nový ozařovací přístroj - lineární urychlovač, který nahradí již dosluhující z roku 2003. Jeho pořízení včetně potřebných stavebních úprav by přitom mělo stát přibližně 100 milionů korun.

„Pokud by onkologická péče v chebské nemocnici skončila, museli by všichni onkologičtí pacienti z našeho regionu dojíždět do Plzně či do nemocnic v Ústeckém kraji. Tato hrozba je snad již zažehnána,“ uzavřel starosta.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio