Kmín je dobrý nejenom do bramboráku. Má i blahodárný vliv na naše zdraví
Mezi nejoblíbenější koření u nás patří bezpochyby kmín. Třeba bramboráky, česnečka, guláš a samozřejmě chleba se bez něj neobejdou. Ale věděli jste, že kmín má také mnoho blahodárných účinků na naše zdraví?
Už naše babičky z něj vařily čaj, který zabraňoval nadýmání nebo uklidňoval podrážděný žaludek. Podával se při kašli, bolestech hlavy a pily jej i maminky, protože podporuje tvorbu mateřského mléka. Stejně dobrý je, pokud špatně spíte nebo chcete zlepšit zrak i pleť.
A jak takový kmínový čaj připravit? Stačí jednu čajovou lžičku rozdrtit ve hmoždíři, zalít čtvrt litrem vody a nechat deset minut louhovat pod pokličkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.