Klínovec a vlk jsou na nové stříbrné minci. Vyrazila ji australská mincovna

4. listopad 2022 13:05

Na Klínovci v pátek odpoledne představí novou stříbrnou minci. Je na ní motiv nejvyšší hory Krušných hor a vlka obecného. Mince je součástí sběratelské série stříbrných mincí, které vzdávají hold české krajině a její přírodě.

Vzdát hold české krajině a její přírodě je motivem vzniku unikátní série sběratelských stříbrných mincí. Nejznámější české hory se tak objevují na stříbrných mincích. Nejnovější z nich spojuje motiv nejvyšší hory Krušných hor Klínovce a vlka obecného, který se vrací do české přírody.

Část výtěžku z prodeje nové sběratelské mince chce společnost Golden Gate, která nechala mince vyrazit, věnovat organizaci Hnutí Duha, které se věnuje projektům návratu šelem do české přírody a snaží se přispět k osvětě a mapování soužití lidí a vlků.

Stříbrné mince o hmotnosti jedné trojské unce (31,1 g) a ryzosti 999/1000 razí australská mincovna The Coin Company podle grafického návrhu přední světové designérky a ilustrátorky Elise Martinsonové. Mince jsou legálním platidlem tichomořského ostrova Niue patřícího pod Nový Zéland, jejich nominální hodnota jsou dva novozélandské dolary. 

Určené jsou milovníkům moderní numismatiky, můžou ale být i jedinečnou vzpomínkou na navštívená místa nebo originální odměnou za vystoupané vrcholy. Mince ze série České hory má nejen sběratelskou, ale i investiční hodnotu.

V minulosti společnost Golden Gate představila Sněžku a orla skalního, Plechý a rysa ostrovida, Lysou horu a medvěda hnědého a naposledy pak Bukovec a tetřívka obecného. Tak jako v případě vlka putovala část ze zisku z prodaných mincí na podporu těchto zvířat, příjemci se staly Záchranná stanice Bartošovice, Hnutí Duha a Nadace Ivana Dejmala.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio