Keramický betlém. To je perla ve sbírce Jarmily Strakové

19. prosinec 2022

Jarmila Straková z Andělic má Vánoce opravdu ráda, a tak si každoročně svou domácnost zdobí spoustou dekorací vlastní výroby. Ve stříbrském muzeu teď vystavuje svůj keramický betlém. Je keramický, tónovaný do přírodních barev a je perlou její velké sbírky betlémů.

Jarmila Straková

Betlém se rozrůstal podle nálady a času paní Jarmily. Keramické figurky mají výšku asi 25 až 30 cm a jsou duté. Vyrobeny jsou z keramické hlíny, která se vyválí do plátu, stočí do válečků a ty se pak tvarují do požadované podoby. Pak se pálí v peci, kde je teplota kolem 750°C. Po vypálení je paní Straková ještě posype černým práškem, omyje a figurky jdou na takzvaný druhý přepal.

Jako první vznikli Josef, Marie a jejich syn Ježíšek. Postupem času se rodily další postavy -  oslík, volek, pasáček s ovečkami, anděl, tři králové, a pak další chasa a darovníci.

Betlém je vypracován do jemných detailů. Nechybějí záhyby oděvů, vlasy, knoflíky, truhla s drahými šperky a tak dále. Dílo je doplněno také přírodninami. Dřevěný přístřešek pro miminko je ze dřeva a střechu má polepenou rákosem.

Celý betlém je křehký a když skončí svátky, je potřeba každou postavičku zvlášť zabalit do bublinkové fólie, vyskládat do bedýnky a řádně uschovat.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.