Když venku bouchají petardy, zavřete bojácného psa na bezpečném místě

3. prosinec 2022

Pokud se pes bojí hlučných zvuků, měl by být o čertovském řádění a o silvestrovských a novoročních oslavách zavřený v místnosti, kde si nemůže ublížit a odkud nemůže utéct. V ideálním případě mu tam dělejte společnost.

Bojácný pes by měl z randálu petard a rachejtlí slyšet co nejméně, dobrým místem, kam s ním uniknout, bývá koupelna bez okna. Také psa, který žije venku u boudy, byste měli zabezpečit. Vyděšený pes se totiž snaží i vysoký plot přešplhat, prokousat, nebo se pod ním podhrabat, a často se při tom zraní. Které prostředky na uklidnění a kdy psovi nasadit? Jak se k němu v pro něj vypjatých chvílích chovat? O tom mluví plzeňský veterinář Miroslav Svatoš.

Kvůli svému vysokému cholesterolu začal před několika lety pan Jiří Studnička ze Strážova na Klatovsku chovat na kaviár a maso africké šneky Helix aspersa maxima. Postupně se chov rozrostl v malou šnečí farmu, kde manželé Studničkovi mívají kolem 30 tisíc šneků. Čím je krmí? Proč šneky nedávat do ohrady s elektrickým ohradníkem? A jaká je jateční hmotnost šneka?

Nejrůznější dřevěné dekorace vyrábí paní Žaneta Rudolfová z Kostelce na Tachovsku. Patří mezi ně také originální adventní věnce. K maminčinu tvoření ze dřeva svými nápady přispívá i malá pomocnice Anabel, která tudíž nemohla chybět ani při natáčení s Martinou Sihelskou. Ta paní Žanetu poprosila o postup výroby dřevěného adventního věnce.

Trochu jiné pečení pro adventní čas navrhuje autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Dětem nabízí těsto jako hračku. Stačí 0,5 kg hladké mouky plus pár dalších ingrediencí a o společnou zábavu je postaráno. Lektorka vaření z jedlých rostlin doporučuje nechat děti si všechno osahat a vyzkoušet. Kynuté pečivo sypané semínky bylinek jim bude o to víc chutnat.

Zveme např. na vánoční charitativní Fouskobazárek pro opuštěné kočičky 4. a 5. 12. v Papírně Plzeň, workshop Malování vitrážek 7. 12. v pobočce Čankovská Městské knihovny Karlovy Vary, na tradiční Adventní dílny Národopisného muzea Plzeňska 14. a 15. 12. v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze v Plzni a na výtvarnou dílnu pro děti na téma sněhuláci 15. 12. v dětském odd. Městské knihovny Cheb.

Na samém začátku prosince je v lese klid. Moc houbařů tam nepotkáte, protože houby zas tolik nerostou. To ale neznamená, že nemůžete narazit na zajímavé kousky. Obzvlášť letos, kdy počasí houbám hodně přálo a mnohé časově posunuly svůj růst. S mykologem Zdeňkem Hájkem jsme našli strmělku přehrnutou a strmělku plavou, dřív považované za jedlé houby, dnes obě v kategorii nejedlé až mírně jedovaté. A které houby v prosinci můžeme sbírat?

Jak zvýšit pravděpodobnost vykvetení barborek přímo na Štědrý den? Podle Aleny Lehmannové záleží už na způsobu jejich řezu. Designérka přírodních zahrad má v zásobě i další tipy a triky. Zkusili jste někdy namočit třešňové větvičky do teplé vody?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio