Kdo jsem já, a kdo jsi ty?

16. duben 2011

Jako lidé žijeme spolu. Když o sobě a o druhých přemýšlíme, zjistíme, že v něčem jsme jako všichni ostatní lidé, v něčem jako někteří lidé a v něčem jako nikdo jiný. Lišíme se i vnějšími znaky, ale hlavně svým temperamentem, povahou, osobností.

I když chápeme a uznáváme, že lidé jsou z hlediska temperamentu odlišní, a tudíž i jejich chování je odlišné. Přesto se někde hluboko v nás skrývá tendence považovat chování jiné než naše za nesprávné či přímo závadné (a od toho už je pak jen krůček k tomu, abychom druhé začali znevýhodňovat). Takže na jednu stranu přitakáváme k tomu, že jsme každý jiný, na druhou stranu se vehementně snažíme druhé měnit a předělávat k obrazu našemu a zlobíme se, když se nám to nedaří.

Následující pořad hovoří o tom, co z nás vytváří osobnosti, o tom, jak lépe poznat sami sebe a svou jedinečnost (a tím i druhé a jejich jedinečnost,

autor: Karel Řežábek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.